Afbeelding
Wim Dirckx

Doe mee aan de Veenchallenge

4 apr 2024
Categorieën
Algemeen
Organisatie

Op 15 april lanceren we de Veenchallenge!

Veengebieden kunnen niet alleen veel koolstof en water opslaan, ze zijn ook de thuisbasis van veel unieke en bedreigde soorten. Deze hebben zich aangepast aan de extreme omstandigheden in het veen, en komen vaak nergens anders voor. Helaas hebben veel van deze soorten het erg moeilijk doordat onze veengebieden in slechte staat verkeren. Door de resterende veensoorten in kaart te brengen, kunnen we ze beter beschermen en herstellen.

Hoe meedoen?

1 - Download ObsIdentify op je smartphone 

Als je nog geen account hebt, kan je die hier meteen aanmaken. Geef ObsIdentify ook toegang tot je locatiegegevens. Deze info is nodig om je waarneming te bewaren.

2 - Zoek de challenge in de app

De veenchallenge zal in de app beschikbaar zijn vanaf 15 april 2024 tot 1 november. Door rechtsboven op het hartje te klikken, neem je deel aan de challenge. 

3 - Ga naar buiten en trek foto's van planten en dieren in het veen met je smartphone. 

De app vertelt je welke plant of dier je hebt gespot en jij helpt de wetenschap een stap vooruit. Indien je niet zeker bent van een soort kan je hem ook als onzeker ingeven. 

Kijk tijdens je bezoek aan een veengebied goed uit, zeker in de natste delen. Fotografeer zoveel mogelijk planten, mossen, insecten en ander dieren. Ga hiervoor zeker eens door de knieën en zoek de bodem af, of sleep eens met een vlindernet door de vegetatie. Probeer te zorgen dat van mossen en kleinere beestjes zoveel mogelijk details zichtbaar zijn. Fotografeer van planten met een weinig typisch blad ook de bloeiwijzen.

Voor deze challenge zijn een 400-tal typische veensoorten geselecteerd. Het is een diverse groep gaande van sierwieren, spinnen, mossen, zweefvliegen en libellen tot planten en vogels. Hieronder vind je er enkele terug.

Afbeelding
Roodviltmos

Natuurpunt
Roodviltmos is een van de vele typische mossen die samen vaak hele mostapijten vormen in goed ontwikkelde venen.

Afbeelding
Wateraardbei

Natuurpunt
Wateraardbei is geen aardbei. Wel behoren ze beide tot de rozenfamilie. De bloemen zijn prachtig roodgekleurd. Ook het vijfdelige blad is heel kenmerkend.
Afbeelding
Grote piraat

Natuurpunt
De Grote piraat is een spin die al lopend op haar prooi jaagt. Je kan haar in het voorjaar vinden op open plekjes modder in het veen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar naartoe?

Via deze link kan je onze veengebieden terugvinden. Via een uitgestippelde wandeling kan je zeker al kennismaken met het veen. Een gegidste wandeling of meehelpen met een beheeractiviteit kan je ook toelaten om echt in contact te komen met dit vaak erg kwetsbaar biotoop. Check hiervoor de activiteitenkalender.
 

Wist je dat?

  • slechts 3 tot 5 procent van de totale landoppervlakte op het noordelijk halfrond uit veen bestaat, maar dat deze veengebieden wel 33 procent van alle koolstof in de bodem bevatten. Veen heeft dus een groot vermogen om koolstof op te slaan.

  • er piraten leven in het veen? Piraten (wetenschappelijke naam: Pirata) zijn een geslacht van spinnen die voor komen in vochtige of natte habitats. Bij ons kan je meerdere soorten terugvinden. Verschillende daarvan zoals de Grote piraat zijn typische veensoorten.

  • veenmossen (Sphagnum spp.) zeer veel water opslaan? De mosplantjes kunnen in hun cellen 16 tot 26 keer hun drooggewicht aan water vasthouden, zelfs als ze dood zijn, en kunnen ook het omliggende water verzuren. Zo creëren ze mee de zure natte omgeving die ze zelf graag hebben. In Vlaanderen zijn maar liefst 28 soorten bekend. Vele daarvan stellen uiterst specifieke eisen aan de chemische samenstelling van het water op de groeiplaats.

Opgepast: je kan in veen soms erg diep weg zakken. Bovendien zijn veengebieden erg gevoelig voor betreding. We vragen dan ook om steeds op de paden te blijven en de regels rond de toegang van de natuurgebieden te respecteren. Het is ook vanaf de paden goed mogelijk om de veendiversiteit te bekijken.