Ben jij die unieke persoon die thuis is in de Kempense natuur? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou. Tijdens deze dagen laten we je kennismaken met allerlei creatieve manieren om mensen de natuur te laten verkennen. We stappen in een kano, leren allerlei bushcraft technieken, bouwen shelters, bakken brood en taart in de natuur, kerven onze eigen wandelstok, ...
De achteruitgang van insecten is de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Als een van de gevolgen daarvan wordt vaak de invloed op bestuiving genoemd. Daarbij gaat het vaak over bijen, zweefvliegen en dagvlinders, maar zelden over nachtactieve dieren. Toch blijkt uit onderzoek van de Vlinderstichting & de WUR dat ook ’s nachts planten bestoven worden en dat de opbrengst daardoor ook groter wordt.
Joeri Cortens hing twee wildcamera's op en bespiedde de reeën. Reeën leven in de winter vaak in groep, maar gaan rond deze tijd van het jaar hun territorium afbakenen. De mannetjes kregen net hun nieuw gewei en dat vegen ze nu schoon aan bomen en struiken. Elk jaar valt hun gewei in het najaar af, en groeit het onderhuids terug. Ze gebruiken bomen om de huid eraf te vegen, want dat jeukt.
In november 2022 werden twee Aziatische shimofurigrondels (Tridentiger bifasciatus Steindachner, 1881) gevangen in het kanaal Gent-Terneuzen in Gent. Het is niet alleen de eerste keer dat de soort wordt waargenomen in België, ook in Europa werd deze soort nog nooit eerder gemeld. De shimofurigrondel komt van nature voor in Japan, China en Zuid-Korea en is waarschijnlijk via ballastwater van schepen in Europa terecht gekomen.
Of je nu het fijne wil weten over die verborgen wereld van de insecten, of hen simpelweg een hand wil toesteken door wilde kruiden een kans te geven. Elk van ons, natuurliefhebbers, draagt door onze passie en verwondering bij aan een betere omgeving. Wil jij goed geïnformeerd je stoute tuinhandschoenen aantrekken of je liever verdiepen in de vliegende, zwemmende of kruipende natuur overal rondom ons? Volg dan een lezing in jouw buurt.
Als fervente wandelaars door de weidse landschappen van Dartmoor National Park in het Verenigd Koninkrijk, appreciëren Jan en Hilde het belang van ongerepte natuur dichter bij huis.
Wist je dat onze kleinste uil ook overdag gezien kan worden? De Steenuil is namelijk dagactief, zo tref je hem ook overdag vaak aan terwijl hij van het zonnetje geniet op paaltjes of knotwilgen. Kom alles over deze bijzondere vogel te weten tijdens de Nacht van de Steenuil op 25 maart.
De winter loopt ten einde. Tijd om uit ons coconnetje te kruipen en de ontluikende natuur rondom ons te ontdekken! Wil je deze lente met een resem nieuwe inzichten de natuur induiken en ze op een andere manier leren kennen? Kom dan naar een van onze cursussen!
Natuurpunt en vakantieaanbieder Landal GreenParks kijken terug op een mooi aanplantseizoen. Vanuit het Bos voor Iedereen-project zijn dit seizoen maar liefst 110 hectare bos – meer dan 200.000 nieuwe bomen – aangeplant in bosgebieden in o.a. Putte, Maaseik en Gentbrugge en andere plaatsen verspreid over heel Vlaanderen.
Bij elke boeking door een Natuurpunt lid voor een verblijf op een van de Landal bestemmingen wordt een boom geplant in een van deze nieuwe bossen.
Uit omringende landen (Nederland, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland) komen verontrustende berichten van drastische afnames van de aantallen padden per populatie. Ook in Vlaanderen lijkt er wat aan de hand, met vooral anekdotische meldingen van sterk verminderde aantallen padden die tijdens de voorjaarsmigratie worden geregistreerd. Hoe groot het probleem is en wat de mogelijke oorzaken zijn, is niet gekend. Dankzij de paddenoverzetacties die Natuurpunt en HYLA met behulp van vrijwilligers sinds 1981 organiseren, is er een schat aan gegevens beschikbaar om dit probleem in kaart te brengen. Onderzoekers van de UGent willen samen met Natuurpunt de ernst van de veronderstelde achteruitgang in kaart brengen en de oorzaak (of oorzaken) van de achteruitgang onderzoeken om adviezen te formuleren in de hoop het tij alsnog te keren.
Het is een heel mooi en boeiend boek geworden, boordevol weetjes over de bomen, planten en bloemen, vogels, kriebelbeestjes en grotere dieren in het bos. Het boek zal worden gekoesterd door onze Doezelbosgidsen, maar ook bijvoorbeeld je (klein)kinderen van 5 à 10 jaar vinden er een schat aan weetjes in over de natuur rondom ons.
Na de koudeprik van vorige week, worden voor de komende dagen zachtere temperaturen en veel neerslag verwacht. Voor kikkers, padden en salamanders zijn dit ideale omstandigheden om te ontwaken uit hun winterslaap en op weg te gaan naar hun voortplantingspoelen. Natuurpunt roept automobilisten op om hun snelheid te matigen op plaatsen met amfibieëntrek. Jaarlijks sneuvelen immers tienduizenden amfibieën in het verkeer.
De Vlaamse regering heeft vandaag eindelijk knopen doorgehakt in het stikstofdossier. Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Dryade en West-Vlaamse Milieufederatie reageren tevreden dat het akkoord de druk van landbouw op natuur erkent. Positief zijn de extra middelen voor natuurherstel en de afbouw van de varkensstapel. Maar blind optimisme in technologische oplossingen pakt de grondoorzaak van het stikstofprobleem niet aan en blijft een risicovol toekomstpad voor landbouwers.
Op 17 januari 2023 ontdekte Baptistin Legeay een zwartkoprietzanger in de Gavers in Harelbeke (West-Vlaanderen). Dit is pas de tweede keer dat deze soort in België wordt waargenomen. De eerste waarneming dateert van 7 juni 2015. Toen werd een exemplaar gevangen in Pepingen (Vlaams-Brabant).
In de luwte van de politieke crisis en het boerenprotest zitten boeren en natuurbeschermers sinds vorig jaar regelmatig samen aan tafel. ‘Goed voor het wederzijds vertrouwen’, zeggen de twee partijen. Al blijkt het stikstofdossier ook hier een splijtzwam.
Sinds de start in 2019 namen bijna 1000 veehouders contact op met het Wolf Fencing Team om hun hun omheining wolfwerend te maken. In het risicogebied gaat het reeds over de helft van het officieel gekende aantal schapenhouders. Dat is bijzonder veel op korte tijd, zelfs naar internationale maatstaven. De enorme toevloed van aanvragen stelt het Team voor een grote uitdaging en voor wachttijden bij veehouders, maar dankzij de provincie Limburg en de Vlaamse overheid wordt het team uitgebreid en de wachttijden sterk ingekort.
Eind vorig jaar gaf minister Demir de opdracht aan de landbouw- en milieuorganisaties om in onderling overleg voorstellen uit te werken voor een nieuw mestactieplan. Na maanden intensief onderhandelen werpt dit overleg zijn vruchten af. De milieu- en landbouworganisaties stellen nu hun gezamenlijk bereikte princiepsakkoord als basis voor MAP7 voor.
Sinds enkele jaren worden in Vlaanderen regelmatig nieuwe korstmossen (lichenen) aangetroffen. Een korstmos of licheen is een schimmel die in symbiose leeft met een alg. 2023 nam een goede start met een opvallende nieuwe soort: Dof boomzonnetje. Zoals de naam al doet vermoeden valt deze soort op door de ronde, doffe oranje zwamvruchtlichamen. Deze soort werd gevonden op een houten wandel/fietsbrug in het natuurgebied “de Wellemeersen” in Denderleeuw.
Als je op het internet zoekt naar topplanten voor bijen, krijg je lange lijsten van sierplanten te zien die je tuin gegarandeerd omvormen tot een bijenparadijs. Misschien klopt dat wel voor honingbijen, maar hoe zit het met de wilde bijen? Zijn al deze planten ook voor hen wel echt zo’n bijenmagneten? Op basis van gegevens uit de databank van waarnemingen.be deden we een analyse van de belangrijkste planten voor bijen. Onze meest banale tuinplant, de paardenbloem, bleek met kop en schouders boven alle andere planten uit te steken.
Kan het echt, een Vlaanderen waarin mens én natuur floreren? In de 7de aflevering van de tv-reeks Onze Natuur (vanavond op Canvas) zoemen de makers samen met experts uit de natuursector in op deze sleutelvraag. De natuur is er slechter aan toe dan de prachtige beelden doen vermoeden. Aan een alarmerend tempo verliezen we planten en dieren. Maar als we de natuur herstellen - niet alleen in natuurgebieden maar in ons hele landschap - dan kunnen we de biodiversiteitscrisis een halt toeroepen. En de positieve impact van natuur op klimaat, gezondheid en economie verhogen. Natuurpunt zet die positieve toekomstvisie nu kracht bij met het Natuurmanifest.