Afbeelding
Natuur in het hart
natuurpunt

Drie zeldzame bijensoorten nieuw voor de Merelbeekse Scheldemeersen

27 mei 2024
Categorieën
Lokaal nieuws

Wie in het voorjaar fietst langs het jaagpad of wandelt richting Schelderode, zal ongetwijfeld de weelderige bloei in onze weilanden al eens zijn opgevallen. De zoetgeurende meidoorns en de lichtgroene wilgenkatjes langs de weg, het gele tapijt van paardenbloemen in de boomgaard of de witte sluiers van het fluitenkruid in de bermen, zijn daar enkele voorbeelden van. Dat jaarlijks terugkerend moois is een gedekt tafeltje voor wilde bijen en andere bestuivers.

Ons land telt iets meer dan 400 bijensoorten. Daarvan zijn er tot op heden net geen 100 waargenomen in de Scheldemeersen van Merelbeke en Zevergem. Op 11 mei konden hier drie nieuwe soorten aan toegevoegd worden, en niet van de allerminste.

Langsprietwesbij

Ongeveer een derde van de bijensoorten houdt er een parasitaire levenswijze op andere bijen op na, ze worden ook wel koekoeksbijen genoemd. Zo is de langsprietwespbij de koekoeksbij van de fluitenkruidbij . Na 3 jaar zoeken is de soort gevonden in de Scheldemeersen! Het vrouwtje speurt tussen het bloeiende fluitenkruid de grond af op zoek naar ondergrondse nestplaats van haar gastheer. Eens gevonden, blijft ze op de loer liggen tot de gastheer het huis uitvliegt om dan snel een eitje te “droppen” in het nest, net zoals de koekoek doet.

Afbeelding
Vrouwtje langsprietwesbij
Vrouwtje Langsprietwesbij @Marcel Sabbe

Tweekleurige wespbij

Zwart-rood gekleurd is deze tweekleurige wespbij. Net zoals de soort hierboven is dit ook een koekoeksbij, maar dan van de paardenbloembij. Waar in het voorjaar veel paardenbloemen bloeien bestaat de kans om de gastheer en haar parasiet te vinden. Toch is de tweekleurige wespbij een zeldzame soort die niet overal in Vlaanderen voorkomt. In en rond de boomgaard langs de Langeweide leeft de paardenbloembij in een paradijs op aarde.

Afbeelding
Nestzoekende vrouwtje Tweekleurige wespbij
Nestzoekend vrouwtje tweekleurige wespbij @Kurt Geeraerts

Halfgladde dwergzandbij

De derde nieuwkomer voor de Scheldemeersen is de halfgladde dwergzandbij. Het is een piepklein bijtje (slechts 8 mm groot) dat verzot is op schermbloemigen zoals berenklauw en dolle kervel. Dat de soort slechts voor de tweede keer is waargenomen in Oost-Vlaanderen in het afgelopen decennium, maakt dit een hele bijzondere ontdekking! Aangezien het een typische soort is van het hagen- en heggenlandschap van weleer, kwam ze hier vroeger vermoedelijk talrijker voor. Natuurpunt Bovenschelde legde de afgelopen jaren heel wat houtkanten aan, een kers op de taart dus voor het harde werk van de vrijwilligers!

Auteur: Karel Schoonvaere

Afbeelding
Vrouwtje halfgladde dwergzandbij @Karel Schoonvaere
Vrouwtje halfgladde dwergzandbij @Karel Schoonvaere