Educatief natuurbeheer viert 15de verjaardag in Limburg
Educatief natuurbeheer is een project van Natuurpunt en de provincie Limburg dat leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in contact wil brengen met de natuur door hen te laten meehelpen met het beheer van een natuurgebied in de buurt van de school. Verspreid over 15 schooljaren namen al 108.345 Limburgse leerlingen deel. Samen werkten ze 200.000 uren in de natuur.
“Elk kind heeft het recht om in contact te komen met natuur in z’n buurt en de school is een ideaal startpunt voor die ontdekkingstocht“, zegt Michael Huygen van Natuurpunt, die het project coördineert in Limburg. “Ruim 100.000 kinderen hebben iets bijgeleerd en hebben zich ingezet voor de natuur. Omdat de leerlingen zich zo amuseren, gebeurt dat vaak zonder dat ze het zelf beseffen”, weet Huygen.
Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. Ze dragen het maaisel weg, ruimen hakhout op, leggen een takkenwal aan of planten boompjes. Zo zijn er in de loop van 15 schooljaren meer dan 200.000 uren aan natuurarbeid uitgevoerd door de leerlingen. In het voorjaar gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen. Ze maken een wandeling, bestuderen planten of gaan op zoek naar waterdiertjes in een poel.
Het project kon doorheen de jaren rekenen op de trouwe steun van de provincie Limburg. “Door te investeren in de natuurbeschermers van later, bouwt de provincie aan een groene en gezonde toekomst voor alle Limburgers”, besluit Huygen.
"Educatief Natuurbeheer brengt leerlingen in contact met schoolnabije, waardevolle natuur door hen actief te betrekken bij het natuurbeheer. Dit versterkt de affectieve verbondenheid – het wordt ook ‘hun’ stukje natuur", zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Natuur en Milieu voor de provincie Limburg.
"Het samenwerken in de natuur blijkt een sterk groepsvormende activiteit en positief voor het zelfbeeld van leerlingen die het binnen de grenzen van een klaslokaal moeilijker hebben", aldus Vandenhove.
"De deelnemers verrichten nodige en nuttige werkjes: het is een hulp voor het plaatselijke beheerteam en draagt bij tot de lokale biodiversiteit. Het succes is af te meten aan de grote vraag die leeft bij MOS-scholen naar dit gratis maar sterk begeleid project. De projectmedewerkers gaan in de mate van het mogelijke ook in op vragen van deelnemende scholen rond vergroening van de schoolomgeving", stelt Vandenhove.
"We ondersteunen dit waardevol educatief project vanaf het eerste uur. Het project sluit perfect aan bij de educatieve doelstellen van het Provinciaal Natuurcentrum", besluit Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Natuur en Milieu.
Contact: Michael Huygen, Natuurpunt, 0473/55 16 24
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week