Een oorlog laat sporen na in het landschap

Een oorlog laat sporen na in het landschap De inktviszwam uit Australië duikt op in Hoegaarden.
Een oorlog laat sporen na in het landschap. Dat dit ook geldt in natuurgebieden hadden we al ontdekt. Zo kennen we tal van natuurgebieden met bomputten (meestal naast spoorwegen), bv. in Vorddonkbos bij Aarschot of Tommelen bij Hasselt. Achtergebleven bouwwerken uit de oorlog krijgen dan weer een tweede leven als vleermuizenhotel, bv. de munitiebunkers in Oorbeek of de bunkers in het Haachts Broek. In Honsem bij Meldert krijgen de laatste relicten van het oorlogsvliegveld een nieuwe bestemming als natuurinfrastructuur voor akkerfauna. Soms is het minder opvallend. Zo werden er in het natuurgebied Dassenaarde bij Diest oude loopgraven van de WO I gevonden, ver weg van het front om te oefenen. Na meer dan 100 jaar zijn de contouren van deze loopgraven nog zichtbaar in het heideveldje.
Maar het kan subtieler: wat als de oorlog letterlijk sporen achterlaat?
In de Walenstraat te Hoegaarden dook een exotisch aandoende paddenstoel op. Bovendien ééntje met een uniek verhaal. De inktviszwam (Clathrus Archei) maakt deel uit van de stinkzwammenfamilie en heeft een vruchtlichaam dat doet denken aan een inktvis. Hij ontwikkelt zich uit een 'liggend ei' waaruit zeven slanke lange armen groeien. Hij maakt niet voor niets deel uit van de stinkzwamfamilie want hij verspreid een kadavergeur.
Van oorsprong is deze exotisch aandoende zwam afkomstig uit Australië en Tasmanië, een 15 000 km hiervandaan. Zwammen maken heel lichte sporen, maar de afstand van Australië tot hier overbruggen is toch niet mogelijk. De paddenstoel heeft begin 20ste eeuw een lift gekregen, en wel van de Australische troepen die in Vlaanderen mee gevochten hebben aan de IJzer. De zwam is voor het eerst in Europa gedocumenteerd in 1921. Hij is nog steeds zeldzaam maar duikt de laatste jaren meer en meer op door de klimaatopwarming. De inktviszwam groeit het best op schaduwrijke vochtige weilanden/gazons, maar komt ook voor in licht beboste omgeving.
De Werkgroep Natuur en Erfgoed is een werkgroep van Natuurpunt Oost-Brabant die op zoek gaat naar de banden tussen erfgoed en natuur in het landschap. Alle zintuigen zijn goed om sporen van erfgoed te vinden en zo het landschap beter te leren begrijpen. De werkgroep organiseert excursies en uitstappen rond het thema.
Komende activiteit: Rondom de Meerenloop , op de grens tussen Bierbeek en Haasrode
Afspraak: 29 september 2019 om 14u00, op de bovenparking van het Cultureel Centum De Borre, Speelpleinstraat 10, Bierbeek
Waarnemingen.be is het grootste natuurplatform van België. Waarnemingen wil iedereen in staat stellen om via het internet natuurwaarnemingen. Zo leggen we de natuurrijkdom vast voor nu én voor de toekomst. Waarnemingen is ook een schat aan informatie voor lokale natuurwaarnemers, beheerders en gebruikers. Zo heeft het de beste automatische beeldherkenning van Europa de je met één druk op de knop verteld wat je voor je lens had. Ontdek in een oogopslag welke soorten gezien werden in je buurt of waar die ene zeldzaamheid nog waar te nemen is. Surf naar www.waarnemingen.be.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week