Een zeldzame mossenvondst in Vlierbeek
We bezochten alle mogelijk interessante mossenlocaties: de abdij zelf met haar historische gebouwen, het kerkhof met vele oude grafmonumenten van de 19e eeuw, en de vallei van Vlierbeek met de bossen en graslanden.
Op de oude grafmonumenten en langs de paadjes van het kerkhof groeien zoals verwacht tal van kalkminnende mossen en korstmossen. Ook in de abdij zelf komen een aantal kalkminnende soorten voor, maar echt spectaculaire waarnemingen bleven uit tot op het einde van de voormiddag...
Ter hoogte van de Noorderpoort liggen de resten van een historische tuinmuur, die de voormalige parterretuin afsloot van de rest van de abdij. Op deze muur groeit een uitzonderlijk grote populatie van het opgerold smaragdsteeltje. Het is een klein mosje, met geplooide blaadjes, dat groeit in zeer lage, bruingroene kussentjes of zoden. Het mos is typisch voor kalkrotsen, mergel, duinzand en oude muren. Normaal vind je slechts hier een daar een plukje, maar in Vlierbeek is nagenoeg heel de oude muur bedekt met dit mos. Daarmee is deze populatie de grootste van Vlaanderen. Veel groeiplaatsen zijn verdwenen door restauratie van oude muren. Het opgerold smaragdsteeltje is dan ook een zeer zeldzame soort in Vlaanderen. Ook in Vlierbeek zal het een uitdaging worden om zowel natuur als erfgoed te combineren. Gelukkig is al soortgelijke ervaring opgedaan tijdens de restauratiewerken van de Abdij van Park in Heverlee. Natuurpunt hoopt ook hier een win-winsituatie te realiseren. Een goede aanpak kan ook bijdragen aan het behoud van veel andere muursoorten, zoals de mooie Muurleeuwenbek, die hier eveneens een grote populatie heeft.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week