Elia brengt vogelkrullen aan op ‘zwarte’ lijn in Gentse Kanaalzone

België wordt doorkruist door 5.700 km aan hoogspanningslijnen, die voor vogels vaak een levensgevaarlijke hindernis vormen. Volgens Natuurpunt vallen er in België elk jaar naar schatting minimaal 170.000 ‘draadslachtoffers’: vogels die tegen de kabels aanvliegen en zich zo levensgevaarlijk verwonden. Elia - de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet - en Natuurpunt slaan de handen in elkaar om dit probleem aan te pakken door het plaatsen van ‘vogelkrullen’, duidelijk zichtbare veiligheidsbebakening op de lijn. Dit keer is het de beurt aan de 150kV-hoogspanningslijn in de Gentse Kanaalzone, tussen de hoogspanningsposten van Rodenhuize en Langerbrugge.
In 2013 gaf Elia de opdracht om alle gevaarlijke ‘zwarte’ lijnen in haar netwerk te identificeren. Deze studie werd uitgevoerd door Natuurpunt, AVES, Vogelbescherming Vlaanderen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. In totaal bleek 3,4% (ca. 200 kilometer) van het Belgische hoogspanningsnet van Elia een hoog risico op aanvliegingen te vormen. Medewerkers van Natuurpunt en Natagora bezochten elk van deze risicolijnen en stelden een ranking op. Elia stelt elk jaar een plan op om een aantal hoogspanningslijnen te voorzien van vogelkrullen en houdt hierbij rekening met deze ranking. Deze week is het de beurt aan de 150kV-hoogspanningslijn in de Gentse Kanaalzone, tussen de hoogspanningsposten van Rodenhuize en Langerbrugge. De lijn is op dit moment uit dienst en de weersomstandigheden laten het toe om op een hoogte van 35 meter veilig te werken.
Pendelzone voor watervogels
De ‘zwarte’ lijn die aangepakt wordt bevindt zich in de Gentse Kanaalzone, op de linkeroever van het Zeekanaal Gent - Terneuzen, tussen het bedrijf Algist Bruggeman in Doornzele en de oude elektriciteitscentrale in Langerbrugge.
Natuurpunt geeft aan dat dit traject een gevaar vormt voor de duizenden (water)vogels die dagelijks pendelen tussen de Gentse haven en het waterspaarbekken van Kluizen. De hoogspanningsleiding staat loodrecht op de vliegbewegingen van (in hoofdzaak) beschermde meeuwsoorten die zich verplaatsen tussen het waterspaarbekken van Kluizen, het kanaal Gent-Terneuzen en de havendokken. Veel vogels kruisen hierbij de bewuste lijn in het schemerduister, zowel ’s ochtends als ’s avonds. De kans op een ‘aanvlieging’ met deze hoogspanningsleiding is dan ook aanzienlijk.
Enkele lijnen per jaar
Ilse Tant, directeur Public Acceptance Elia: “Ons actieplan voorziet dat we enkele hoogspanningslijnen per jaar aanpakken. Daarbij moeten we rekening houden met de onderhoudsplanning, waarbij lijnen uit dienst gaan, en de weersomstandigheden. Werken met drones zou voor ons in elk geval een beter alternatief zijn. Pilootprojecten in het buitenland tonen aan dat dit kan. Het is een goedkopere, veiliger manier van werken die we ook gemakkelijker kunnen inplannen. Er loopt een project met een externe partner om deze optie verder te bekijken.” Elia plaatste het afgelopen jaar vogelkrullen op de lijn van Zeebrugge naar Dudzele en op de lijn Herderen-Lixe.
Dominique Verbelen, Natuurpunt: “Natuurpunt is blij met deze bebakening maar geeft tegelijk aan dat ze hoopt op een versneld actieplan van Elia. Van de ‘zwartste’ lijnen die in 2015 in kaart werden gebracht, is tot nu toe enkel de lijn langs de Doornikse Heirweg in Oudenaarde van vogelkrullen voorzien. De krullen hebben daar al mooie resultaten opgeleverd: het aantal draadslachtoffers liep er terug van 70 naar 2.”
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week