EU-lidstaten pleiten voor betere uitvoering Natura 2000...
Tijdens de fitnesscheck-procedure leek het even nog de andere kant op te gaan. Maar nu is het tij gekeerd: zowel België als alle andere lidstaten scharen zich achter het Actieplan van de Europese Commissie. Dat plan moet Natura 2000 beter en sneller uitvoeren. Zo moet er o.a. meer geld, uitleg, betrokkenheid en integratie komen.De Europese natuurkoepel Birdlife reageert tevreden, maar wijst op het feit dat voldoende financiën en een meer duurzame landbouw prioriteiten blijven om de natuur te beschermen. Daarnaast moet de Europese Commissie juridische acties blijven ondernemen om achterblijvende lidstaten achter de veren te zitten. En de tijd dringt: tegen eind 2019 moeten alle acties uitgevoerd zijn…
… maar in Vlaanderen blijven we sukkelen
Ondertussen doet de Vlaamse Regering vrolijk verder met het “reken-je-rijk” beleid inzake Natura 2000. Op vrijdag 16/6 keurde ze het besluit goed om de zoekzones, waarin de natuurdoelen zouden moeten worden gerealiseerd, te verkleinen. Achterliggende drijfveer was niet om die realisatie te versnellen, maar om de vergunningverlening voor bedrijven in de omgeving te versoepelen. Keerzijde van die medaille is dat een pak private terreineigenaars de facto verplicht zullen worden om hoogwaardige natuur te realiseren. De ruimte om op een participatieve manier stappen vooruit te zetten, wordt immers grotendeels weggegooid. Natuurpunt waarschuwde eerder voor deze boekhoudkundig trukendoos, de gebrekkige kwaliteit van de kaarten en het feit dat deze aanpak nefast is voor het lokale draagvlak.
We vinden dan ook dat het onverstandig is om deze aanpak door te zetten. Kaarten met te veel fouten op, met een grote impact op private eigenaars - top-down proberen door te drukken via een openbaar onderzoek - waar hebben we dat nog gezien ?
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week