Expo Olga de Otter

otter-copyright-hugo-willocx.jpg

Tentoonstelling maakt je warm voor de terugkeer van de otter
Knijpen otters hun neus dicht onder water? En waarom zwemmen ze niet onder bruggen door?
Ontdek het geheime leven van otters in Vlaanderen tijdens deze reizende tentoonstelling van WWF in samenwerking met verschillende partners. Momenteel staat de tentoonstelling in zaal Wasserij op de 1ste verdieping van het bezoekerscentrum Grote Netewoud van Natuurpunt.
Harde tijden
De tentoonstelling werd geopend om de terugkomst van het dier, na 30 jaar afwezigheid, te duiden en te vieren. De otter, niet te verwarren met de bever, was vroeger in al onze waterlopen terug te vinden, maar een combinatie van factoren deden de soort de das om: zo gaf de overheid premies voor het bestrijden van otters omdat ze een bedreiging van het visbestand zouden zijn. Daar bovenop kwam de versnippering van onze natuur, terugval van de visbestanden, vervuiling van het water, vernieling van moerassen en oevers en rechttrekken van waterlopen. Vanaf de jaren 80 was er dan ook bijna geen spoor van een otter meer te vinden in onze contreien. Experten kunnen niet met zekerheid zeggen of hij in Vlaanderen écht uitgestorven is geweest.
De comeback!
Het tij keerde in 2012 toen een wildcamera een otter op beeld vastlegde in het grenspark Kempen-Broek nabij Bocholt. Sindsdien duiken er sporadisch foto’s op van otters op verschillende plekken in Vlaanderen. Dit was voor natuurbehoudsorganisatie WWF de aanleiding om samen met het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) te onderzoeken welke plekken in Vlaanderen het meest geschikt zijn als otter habitat. Daaruit bleek dat ondermeer Natuurpark Grote Netewoud in Balen, Meerhout, Mol en Geel één zeer geschikte regio is om de otter opnieuw te mogen verwelkomen. Nu de bever zich voorzichtig opniew genesteld heeft in het Natuurpark staat de terugkeer van de otter meer dan ooit symbool als resultaat van jarenlang succesvol natuurbeheer.
Tijd om beter kennis te maken
Een nieuwe tentoonstelling waarin het verhaal van de otter wordt verteld was dan ook op zijn plaats. Je komt er onder meer te weten waarom otters zo vaak verkeersslachtoffers zijn aan bruggen: ze zwemmen namelijk niet onder bruggen door. Gelukkig bestaan er oplossingen hiervoor, die iedereen kan ontdekken in de tentoonstelling.
Elke dag (behalve maandag) gratis te bezoeken tussen 11u en 18u in zaal De Wasserij op de eerste verdieping van bezoekerscentrum Grote Netewoud. Nog tot en met 16 juni 2022.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week