Focust Natuurpunt op zeldzame soorten ?

Natuurpunt gaat voor studie, bescherming en educatie van onze volledige biodiversiteit. We vinden bij natuurbeheer en -bescherming de algemene soorten heel belangrijk, want dat kunnen de zeldzaamheden van morgen zijn (denk maar aan de huismus, de kleine watersalamander, de kleine vos (of eigenlijk bijna alle vlinders), de eikelmuis ...). Anderzijds kunnen we het feit dat zeldzame soorten de mens altijd al gefascineerd hebben niet ontkennen. Wat je elke dag ziet, went en wat je niet elke dag tegenkomt, dat verwonder.
Natuurpunt voert veel communicatie over soorten, onder meer via natuurbericht.be. We merken daarbij dat de pers heel makkelijk de berichten over zeldzame soorten oppikt. Net omdat dit mensen intrigeert.
Een klein zangvogeltje dat in Siberië broedt en dat normaal in Zuidoost-Azië overwintert, en plots aan onze kust verzeild geraakt, dat spreekt mensen aan. Dat verwondert over de enorme mogelijkheden waartoe zo'n vogel in staat is. Bovendien bevatten de natuurberichten van Natuurpunt altijd een goede duiding over de soorten, wat de berichten voor heel wat abonnees lezenswaardig maakt. Maar er komt misschien wel disproportioneel veel nieuws over zeldzaamheden in de pers.
Natuurpunt focust dus niet specifiek op zeldzame soorten uit een soort van verzamelwoede.
Natuurbericht
Wil je wekelijks een dosis nieuws uit de natuur ontvangen? Abonneer je dan nu op onze natuurberichten, en blijf op de hoogte van zeldzame en minder-zeldzame-soorten.
Ik abonneer me op natuurbericht
waarnemingen.be
Spot jij wel eens een zeldzame of minder zeldzame soort? Log je waarnemingen op waarnemingen.be, de grootste natuurstudiedatabank van Vlaanderen.
In 2018 bestaat waarnemingen 10 jaar! In die 10 jaar registreerden 30.000 waarnemers samen bijna 30 miljoen waarnemingen, waarmee waarnemingen.be de standaard werd op het vlak van natuurinformatie en natuurstudie in België een stevige stimulans gaf.
Waarnemingen.be is een van de mooiste voorbeelden van burgerwetenschap: duizenden geïnteresseerden melden online of via een app op hun smartphone welke soorten dieren, planten ... ze hebben waargenomen. Via deze meldingen kan op de voet gevolgd worden of onze bijen, vogels of vlinders vooruit of achteruit gaan, en hoe invasieve exoten als Buxusmot of Aziatische tijgermug zich uitbreiden.
Start ook met het invoeren van waarnemingen
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week