Afbeelding
Everzwijn (foto: Peter D'Joos)
Peter D'Joos

Geen junkfood voor stadseverzwijnen

2 mrt 2018
Categorieën
Natuurbericht


De laatste tijd vinden steeds meer dieren hun weg naar de stad. En dat geldt ook voor het Everzwijn. Onderzoekers van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research zochten aan de hand van de maaginhoud uit of stedelijke Everzwijnen andere eetgewoonten hebben dan hun broertjes in natuurlijker gebied. Tot nu toe dachten wetenschappers dat de dieren aangetrokken worden door afval in de stad. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

Het Everzwijn zou je eerder in bossen buiten steden verwachten. Toch is het tegenwoordig ook mogelijk om Everzwijnen aan te treffen in stadsparken of op privéterreinen. Vooral in Duitsland, meer specifiek in Berlijn, is het Everzwijn een vaak geziene gast in de stad. Berlijn wordt tegenwoordig zelfs de ‘Hoofdstad van het Everzwijn’ genoemd.

In hun natuurlijke leefgebied zijn Everzwijnen opportunisten: ze eten alles wat beschikbaar is. Onderzoekers van het Leibniz-IZW wilden weten wat Everzwijnen eten in verstedelijkte en landelijke gebieden. Daarvoor hebben ze de maaginhoud van 247 dieren uit Berlijn en Brandenburg geanalyseerd.

Wat bleek? Everzwijnen gebruiken dezelfde voedselbronnen in verstedelijkte gebieden als in hun natuurlijk leefgebied. Ze leven voornamelijk van eikels, beukennootjes, mais en insectenlarven, en niet van afval van menselijke oorsprong, zoals de wetenschappers verwacht hadden. Slecht bij vier exemplaren troffen ze in de maag voedselresten van de mens aan.

De onderzoekers merkten ook een verschil op in voedselbronnen tussen de verstedelijkte gebieden in Berlijn en de landelijke gebieden en naaldwouden in Brandenburg. De gemengde bossen in Berlijn zijn eerder voedselrijke gebieden, waar een hogere energieopname werd vastgesteld. De gebieden in Brandenburg zijn voedselarm. De energiehoeveelheid en de concentratie aan eiwitten waren wel hoger in de landbouwgebieden dan in naaldwouden.

Everzwijnen lijken de mens dus wel te tolereren, maar toch zijn ze voor hun voedsel nog niet afhankelijk van ons. Tijdens hun zoektocht naar voedsel kunnen ze wel wat schade veroorzaken in parken.

Om te voorkomen dat Everzwijnen op termijn afhankelijk worden van de mens, is het bijvoorbeeld belangrijk om vuilnisbakken en containers goed af te sluiten. De dieren hebben namelijk een groot aanpassingsvermogen. Daardoor kan er snel een gedragsverandering optreden in geval van voedselschaarste of wanneer afval makkelijker toegankelijk wordt.

Meer details weten over het onderzoek in Duitsland? Lees dan hier de originele tekst.
Meer weten over het Everzwijn in Vlaanderen? Kijk dan op de website van Natuurpunt.

Tekst: Stephie Seghers, Natuurpunt
Foto: Peter D'joos