Graslandherstel in natuurreservaat De Spicht

Er ligt een prachtige streep natuur naast het centrum van Lubbeek. Natuurpunt deed zijn eerste aankoop in 1993 en beheert vandaag zo’n 32 hectare in het natuurgebied. Met nauwgezet beheer trachten we de kwaliteit van de verschillende types natuur te versterken om zo de verscheidenheid aan soorten die er hun thuis hebben, te behouden.
Dat er in De Spicht en het Molenbroek zo’n bijzondere natuur aanwezig is komt door de specifieke ligging langs de oevers van de Molenbeek. In de smalle vallei van deze bronbeek komt het kalkrijk grondwater aan de oppervlakte en is de bodem voor grote delen opgebouwd uit veen. Dit geeft dit bijzondere omstandigheden en dat is te zien aan de bijzondere flora en fauna. Kijk maar naar de voorjaarsflora in het broekbos of de uitbundend bloeiende orchideeën in de hooilanden.
In de zomer 2017 voeren we inrichtingswerken uit op percelen die recent zijn aangekocht. Aan het ‘vossekot’ breiden we het venig hooiland uit door de wilgenkoepels te verwijderen. In het Molenbroek achter te Broekstraat breiden we het bestaande hooiland een stuk uit door de aangrenzende populieren en bosranden te verwijderen. Voor de komst van de moderne landbouw, maaiden de boeren deze natte percelen met de zeis. We willen de oppervlakte van deze historische hooilanden terug genoeg uitbreiden om bijvoorbeeld het Moerasviooltje, de Kleine Valeriaan en de Bijenorchis in grotere aantallen te laten groeien zodat hun voortbestaan verzekerd is. Ook een hele reeks vlinders en andere insecten hebben genoeg oppervlakte nodig om te kunnen overleven. In het Molenbroek zetten we ook enkele oude turfputjes terug in het zonlicht zodat de moerasplanten er een echt trilveen kunnen vormen.
Ook de waardevolle boskern breiden we uit. In het Molenbroek kunnen we het bos met één hectare uitbreiden door een aanplantactie aan de Molendries. En in het deelgebied Goorbroek wordt er één hectare geplant aan de Wauwerdries. Doordat deze types natuur op Europese schaal zeldzaam zijn geworden, wordt deze inrichting meegefinancierd door de Europese Unie en de Vlaamse overheid (project LIFE Hageland).
Op 13 augustus organiseerden we een geslaagde rondwandeling langs de werken en werden buurtbewoners en geïnteresseerden uit de gemeente geïnformeerd over de uitvoering van het natuurbeheer.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week