Afbeelding
Leo Vaes

Grootste burgerwetenschapsproject van het land krijgt make-over met beeldherkenningssoftware

16 apr 2019
Categorieën
Natuurbericht
Waarnemingen.be

Waarnemingen.be, de populaire website waar elke natuurliefhebber zijn observaties van dieren en planten kan melden en delen met anderen, kreeg een volledige make-over. Dankzij de geïntegreerde beeldherkenningssoftware vertelt de website haar gebruikers zelf welke soort ze gespot hebben.
Sinds haar ontstaan in 2008 vinden almaar meer mensen de weg naar www.waarnemingen.be. Met meer dan 33 miljoen waarnemingen, 5 miljoen foto’s en 40.000 geregistreerde gebruikers, is het een onmisbare bron van informatie geworden voor onderzoek, natuurbeheer en natuurbeleid.

Elke maand komen er gemiddeld zo’n 370.000 nieuwe waarnemingen bij en de waarnemingen worden steeds preciezer, dankzij GPS-coördinaten en detailinformatie over de waarneming. De waarnemingen worden nagekeken door vrijwillige experts, en steeds vaker ook door computeralgoritmes. Ook het brede publiek kan bijdragen aan het detecteren van fouten, waardoor de kwaliteit van de informatie gewaarborgd wordt.

Een waarneming toevoegen opwww.waarnemingen.be was nog nooit zo simpel. Vanaf nu kan je onmiddellijk een foto van je waarneming in het beginscherm invoeren. Dankzij beeldherkenningssoftware vertelt de website je in een muisklik over welke soort het gaat. Locatie en datum worden gedetecteerd aan de hand van de gegevens uit de foto.

Het is een goede manier om allerlei soorten te leren kennen: de automatische beeldherkenning bevat maar liefst 16.000 verschillende dier- en plantensoorten. Jaarlijks worden een miljoen foto's toegevoegd, waardoor de automatische beeldherkenning almaar beter wordt. Bovendien kan je via waarnemingen.be ontdekken welke soorten er in je buurt al gemeld zijn.

In de afgelopen 10 jaar ontstond een grote gemeenschap van natuurliefhebbers die informatie uitwisselt via deze website. Het aantal geregistreerde gebruikers is de laatste jaren flink gestegen, tot zo’n 40.000 op dit moment. De samengebrachte waarnemingen zijn voor iedereen raadpleegbaar via tal van interactieve kaarten, statistieken en lijsten. Mede door dit openbare en sociale aspect werd waarnemingen.be een van de meest succesvolle burgerwetenschapsprojecten van het land.

Www.waarnemingen.be heeft daarnaast ook een app voor je smartphone: Obsmapp (Android) en  iObs (iOS). Zo wordt natuurwaarnemingen ingeven vanuit het veld nog toegankelijker.

Voorbeelden van de kracht van waarnemingen.be:
 

  • In de natuur zijn al verrassend veel effecten van klimaatverandering zichtbaar. Toename van Zuid-Europese libellensoorten zoals de zuidelijke keizerlibel, verschuivingen van het leefgebied van de dagvlinder bruin blauwtje, broedgevallen van bijeneter, vooruitgang van putter: het is allemaal af te leiden uit waarnemingen.be.
  • De verspreiding van invasieve exoten zoals de buxusmot of de Aziatische hoornaar kan nauwgezet opgevolgd worden.
  • Zeldzame soorten worden sneller dan ooit opgemerkt, zoals de terugkeer van grauwe klauwier, raaf en oehoe in Vlaanderen.
  • De gegevens uit waarnemingen.be stromen door naar internationale initiatieven zoals de Europese broedvogelatlas.

Tekst: Hannes Ledegen, Natuurpunt Studie
Foto: Leo Vaes