Afbeelding
Huismus
Leo Janssen

Het Grote Vogelweekend 2021 verpulvert alle telrecords

1 feb 2021
Categorieën
Natuurbericht


Nooit eerder telden zoveel vogeltellers mee tijdens Het Grote Vogelweekend: 66.524. Hiermee werd het record van vorig jaar (44.672) helemaal verpulverd. Volgens de voorlopige cijfers zijn er minstens 1.186.276 vogels geteld in 39.032 tuinen. Toch zagen we minder soorten per tuin: gemiddeld werden er 23 vogels van 7 soorten per tuin opgemerkt. De top 3 is dit jaar: de huismus, de koolmees en de vink. 

“We zijn blij dat de huismus terug de eerste plek heeft veroverd en blijven hopen dat ze het ook als broedvogel beter gaat doen. Dat kan, als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt en schuil- en broedplaatsen voorziet”, zegt Gerald Driessens, vogelexpert van Natuurpunt. “Het was al van 2017 geleden dat de huismus nog op de eerste plaats stond. Hiermee heeft ze de koolmees van zijn troon gestoten. De vink verrast enigszins met zijn derde plaats want de grote groepen vinken zitten momenteel toch vooral in hun natuurlijke habitats. Daarmee houdt ze de kauw uit de top 3.”

Meer tellingen, maar minder vogels
Met gemiddeld 23 vogels van 7 soorten per tuin blijft het aantal vogels gelijk, maar verliezen we één soort tegenover vorig jaar. In 2019 waren er nl. 23 vogels van 8 soorten per tuin. De tuinvogeltelling zegt niets over de populatietrends van die soorten op nationale of Europese schaal. We meten uitsluitend hoeveel vogels er op dat moment naar onze tuinen afzakken en dat is vooral weer- en voedselgerelateerd. Zaterdagochtend was het vochtig en zacht, zondag droog en koud. Deze winter zitten er weinig grote concentraties tuinvogels of zijn er geen invasies van wintervogels uit het noorden.
“Het is sowieso interessant om de volledige data nu verder te gaan analyseren met bijzondere aandacht voor enkele van onze standvogels”, zegt Gerald Driessens. “We zijn enorm benieuwd naar de verdere opmars van de putter want die zaten er de afgelopen maanden meer dan de huidige generatie vogelkijkers ooit heeft meegemaakt.”

En de merel?
De cijfers zijn nog niet volledig, maar we kunnen toch al wat merelhoop geven. Na de dramatische achteruitgang als gevolg van het usutuvirus zagen we vorig jaar een licht herstel en zat de merel in 76% van de tuinen (in 72% in 2019). Dat herstel zet zich dit jaar gelukkig door, ze waren aanwezig in 77% van de getelde tuinen. In het eindrapport, dat eind deze maand verschijnt, volgt een grondigere analyse.

Massale belangstelling in natuur en tuinvogels
Was het de impact van corona die de ogen geopend heeft voor de natuur? Daar lijkt het alvast op. Nooit steeg het ledenaantal van Natuurpunt en de verkoop van vogelvoer zo sterk in één jaar tijd. Die interesse bevestigt zich nu in het aantal deelnemers aan Het Grote Vogelweekend. Van 44.000 naar meer dan 66.000 tellers is een ware opsteker en dat geeft ons hoop dat we samen veel meer kunnen doen dan we soms denken.
Mensen willen kunnen ademen en beseffen meer dan ooit wat het belang is een goede gezondheid. Met een kleine inspanning kan je tuin dat stukje natuur zijn waar je zo instapt. Natuurlijkere tuinen kunnen een wezenlijk verschil maken voor onze biodiversiteit. Daar moeten we allemaal mee aan de slag.

Over Het Grote Vogelweekend
Het Grote Vogelweekend is met voorsprong de grootste publiekscampagne van Natuurpunt en de tellingen lopen nog volop binnen. Met Het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt gegevens verzamelen over onze tuinvogels. Met uitsluitend professionele biologen zou het onmogelijk zijn om zoveel gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd wil Natuurpunt mensen wakker maken voor de schoonheid die in onze natuur en in onze tuinen te vinden is, en hen verder aanmoedigen om vogels te voederen en te helpen, vooral tijdens de wintermaanden maar ook tijdens het broedseizoen. Natuurpunt wil alle tellers dan ook bedanken voor hun enthousiasme en de hulp bij deze telling. De definitieve resultaten verschijnen eind deze maand in een uitgebreider rapport.

De top 10 in Vlaanderen (tussen haakjes de ranking van 2020):

1. Huismus (2)
2. Koolmees (1)
3. Vink (4)
4. Kauw (3)
5. Houtduif (6)
6. Pimpelmees (5)
7. Merel (8)
8. Turkse Tortel (7)
9. Ekster (9)
10. Roodborst (10)

Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk werd afgelopen weekend geteld. In Nederland is de voorlopige top drie: huismus, koolmees, pimpelmees.
Je kan je gegevens nog altijd doorgeven tot het einde van deze week via www.vogelweekend.be 


Afbeelding
merel Leo Janssen

Merel (foto: Leo Janssen)

Vogeltelweek voor Scholen
Tijdens de Vogeltelweek voor Scholen die plaatsvond van 25 tot en met 29 januari telden 5774 leerlingen uit 372 klassen samen meer dan 14.574 vogels. Op de Vlaamse speelplaatsen was de kauw weer de meest getelde vogel, voor de zevende keer op rij al. De houtduif en de zwarte kraai vervolledigen de top 3.

REGIONALE VERSCHILLEN

Provincie Antwerpen blijft kampioen in aantal deelnemers
In de provincie Antwerpen werden door 20.044 tellers in 11.608 tuinen 337.275 vogels geteld tijdens het Grote Vogelweekend dat Natuurpunt afgelopen weekend organiseerde. Daarmee blijft Antwerpen de meest actieve provincie tijdens de tuinvogeltelling. Gemiddeld zaten er per tuin 22 vogels van 7 verschillende soorten. Koolmees, huismus en houtduif bepalen de top 3 in de provincie Antwerpen, de vink staat hier pas op de zesde plaats.

Top 10 provincie Antwerpen

  1. Koolmees

  2. Huismus

  3. Houtduif

  4. Kauw

  5. Pimpelmees

  6. Vink

  7. Merel

  8. Turkse Tortel

  9. Roodborst

  10. Ekster

Limburg behoudt het hoogste aantal vogels per tuin
Limburg scoort elk jaar goed op het aantal getelde tuinvogels en toch zien we hier (op Brussel na) systematisch het laagste aantal deelnemers. In de provincie Limburg werden door 7061 tellers in 4280 tuinen 151.052 vogels geteld. Dat is toch bijna een verdubbeling vergeleken met 2020. Met per tuin gemiddeld 27 vogels van 7 verschillende soorten zijn de Limburgse tuinen het vogelrijkst. De huismus, de koolmees en de pimpelmees bepalen hier de top 3. Het is de enige provincie waar de pimpelmees de top 3 haalt. De kauw staat hier pas op de 8ste plaats.

Top 10 provincie Limburg

 

  1. Huismus

  2. Koolmees

  3. Pimpelmees

  4. Vink

  5. Houtduif

  6. Merel

  7. Turkse Tortel

  8. Kauw

  9. Ekster

  10. Roodborst

 

Huismus niet op 1 in Oost-Vlaanderen
In de provincie Oost-Vlaanderen werden door 16.245 tellers in 9602 tuinen 285.046 vogels geteld tijdens het Grote Vogelweekend dat Natuurpunt afgelopen weekend organiseerde.  Gemiddeld zaten er per tuin 23 vogels van 7 verschillende soorten. In Oost-Vlaanderen staat de koolmees op de eerste plaats, gevolgd door huismus en vink.

 

Top 10 provincie Oost-Vlaanderen

 

  1. Koolmees

  2. Huismus

  3. Vink

  4. Kauw

  5. Houtduif

  6. Pimpelmees

  7. Merel

  8. Turkse Tortel

  9. Ekster

  10. Roodborst

 

Ekster blijft het goed doen in Vlaams-Brabant
In de provincie Vlaams-Brabant werden door 11.042 tellers in 6249 tuinen 190.097 vogels geteld tijdens het Grote Vogelweekend dat Natuurpunt afgelopen weekend organiseerde. Met huismus, koolmees en vink respecteren we de nationale top 3. Gemiddeld zaten er per tuin 23 vogels van 7 verschillende soorten. De ekster staat hier op een 7de plaats (hoogste plaats in Vlaanderen) maar de kauw vinden we pas op de 8ste plaats.

 

Top 10 provincie Vlaams-Brabant

 

  1. Huismus

  2. Koolmees

  3. Vink

  4. Pimpelmees

  5. Houtduif

  6. Merel

  7. Ekster

  8. Kauw

  9. Roodborst

  10. Turkse Tortel

 

Kauw blijf in top 3 West-Vlaanderen
In de provincie West-Vlaanderen werden door 11.815 tellers in 7102 tuinen 218.705 vogels geteld tijdens het Grote Vogelweekend dat Natuurpunt afgelopen weekend organiseerde.  Gemiddeld zaten er per tuin 23 vogels van 7 verschillende soorten. Huismus, kauw en koolmees bepaalden er de top 3. Het landelijke West-Vlaanderen biedt duidelijk nog iets meer ruimte voor soorten zoals de Turkse tortel, die er een 5de plaats haalt. Samen met Brussel is West-Vlaanderen de enige provincie waar de spreeuw de top 10 haalt. 

 

Top 10 provincie West-Vlaanderen

 

  1. Huismus

  2. Kauw

  3. Koolmees

  4. Vink

  5. Turkse tortel

  6. Merel

  7. Houtduif

  8. Pimpelmees

  9. Spreeuw

  10. Roodborst

 

Brussels Hoofdstedelijk Gewest:ook in de stad tellen we mee
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is op sommige plekken veel groener dan je zou denken. Maar zelfs in de grote stad tref je vogels aan. Huismus, houtduif en koolmees vormen de logische Brusselse top 3. En uiteraard prijkt hier de halsbandparkiet in de top 10, meer bepaald op de 9de plaats. De soort is niet meer weg te denken uit de grote Europese steden. In totaal voerden 317 tellers 253 tellingen in en werden in 191 tuinen meer dan 4100 vogels geteld. Gemiddeld zaten er per tuin 16 vogels van 5 verschillende soorten.

 

Top 10 Provincie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

 

  1. Huismus

  2. Houtduif

  3. Koolmees

  4. Pimpelmees

  5. Merel

  6. Ekster

  7. Spreeuw

  8. Vink

  9. Halsbandparkiet

  10. Zwarte kraai

Tekst: Gerald Driessens (Natuurpunt Studie)