Huismus doet het slecht in Vlaanderen
Mechelen, 11 april 2013 - Het gaat niet goed met de huismus in Vlaanderen. Dat blijkt uit de analyse van de resultaten van het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Op 2 en 3 februari 2013 telden 14.000 deelnemers meer dan 518.800 vogels in hun tuin. De actie, gesteund door acteur Tom Van Dyck, kende daarmee een verdubbeling van het aantal tellers ten opzichte van 2012.
Huismussen werden nog maar in 52% van de tuinen geteld - het laagste cijfer ooit. In 2005 kwam de vogel nog in 65% van alle tuinen voor. Jarenlang was de huismus de meest getelde vogel in Vlaanderen. Dat is niet langer het geval. Reden voor de achteruitgang van de huismus is het gebrek aan voedsel en nestplaatsen. Zijn huismussen eenmaal op een bepaalde plek verdwenen, dan kan het jaren duren voor ze terugkeren. Huismussen doen het vooral slecht in de (binnen)steden. Om de huismus te helpen zijn geen ingewikkelde beschermingsplannen nodig. Iedereen kan meehelpen. Dat kan door het jaar rond zaden en granen te voorzien, nestkasten te installeren en de tuin in te richten met wilde hoekjes en dicht struikgewas.
Mussentelweekend
Om de toestand van de huismus beter in kaart te brengen organiseert Vogelbescherming Vlaanderen op 20 en 21 april 2013 het ‘Mussentelweekend’. Met die actie wil de zustervereniging van Natuurpunt actieve broekkoppels van huismussen inventariseren. Het wordt afwachten of de neerwaartse trend die werd waargenomen aan de voedertafel zich verder zet bij de broedende mussen. De gegevens kunnen worden ingegeven via de website http://www.mussenwerkgroep.be/.
Vink op 1
Uit de resultaten van het Grote Vogelweekend blijkt verder dat de vink de vogel was waarvan het meeste exemplaren werden geteld, voor de koolmees en de huismus. Dit jaar bracht de strenge winter opnieuw veel vinken naar voederplaatsen. Niet alleen het weer speelde een rol. In het najaar van 2012 en in de winter van 2013 waren heel weinig noten te vinden in onze bossen. Hierdoor verschenen er meer ‘noteneters’ in onze tuinen, zoals gaaien, boomklevers en spechten.
Kramsvogels en kepen
Koude en voedselschaarste in hun noordelijke leefgebieden, dreven kramsvogels en kepen massaal tot bij ons. In december en januari kwamen de vogels in heel wat tuinen voor. Als gevolg van het zachte weer begin februari lagen de aantallen tijdens het telweekend wat lager. De keep komt in de wintermaanden naar Vlaanderen en broedt in bergbossen in Scandinavië en Siberië. De kramsvogels is een grote lijstersoort die steeds meer broedt in Vlaanderen.
- Het volledige rapport over de tuinvogeltelling is downloadbaar op www.vogelweekend.be
- Het Grote Vogelweekend is gerealiseerd met de steun van Humo, Vivara, Tom&Co en Sights of Nature.
Over Natuurpunt
Natuurpunt is de grootste natuurvereniging in Vlaanderen. Met 88.000 gezinnen, duizenden vrijwilligers en 400 professionele medewerkers werkt Natuurpunt voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Om dit doel te bereiken beschermt de vereniging de resterende natuur in Vlaanderen door het aankopen en beheren van gebieden, het bestuderen en monitoren van soorten en biotopen, door educatie van het brede en meer gespecialiseerde publiek en door het lobbyen bij beleidsmakers. Natuurpunt beheert 500 natuurgebieden met een oppervlakte van 19.000 ha. www.natuurpunt.be
• Contact: Joris Gansemans, woordvoerder Natuurpunt 0472594067
- Beeldmateriaal op www.natuurpunt.be/persfoto
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week