Er wordt een structurele afname van 30% van de steenuil in de Denderstreek vastgesteld. Hiervoor kunnen meerdere oorzaken worden verondersteld, zoals een verandering van het biotoop met het verdwijnen van een kleinschalig landschap met houtkanten en holle bomen. Een tweede hypothese is de opkomst van de bosuil.
Heeft de stijgende aanwezigheid van bosuil een negatieve invloed op de steenuil?
Om dit te onderzoeken werd in de Denderstreek een uitgebreid onderzoek gestart.
In december en januari, de baltsperiode van de bosuil, werd door talrijke vrijwilligers een uitgebreid onderzoek naar de aanwezigheid van de bosuil uitgevoerd, ook in Erpe-Mere. Bij dit onderzoek worden in een hok van 1 km² vier kwadranten van 500 m op 500 m bezocht en met een geluidsapparaat (birdcaller of gsm) wordt de roep van de bosuil afgespeeld om hun eventuele antwoord te noteren. In Erpe-Mere, dat 34 km² groot is, werden 17 hokken van 1 km² onderzocht en werden 36 roepende bosuilen genoteerd.
Om de hypothese al dan niet bevestigd te zien, wordt nu in de maand maart een onderzoek naar de steenuil uitgevoerd. Op dezelfde locaties wordt nu het geluid van de steenuil afgespeeld om een antwoord uit te lokken.
Met deze resultaten kan dan beoordeeld worden of de plaatsen waar de bosuil aanwezig is, gemeden worden door de steenuil of juist niet. Binnen enkele weken weten we meer.
Wie aan dit onderzoek wil meewerken, neemt contact op met Jan Vindevoghel (0498 118 137). De bezoeken van de km-hokken gebeuren ’s avonds tussen 19 u en 22 u.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief