Natuurbericht

Averbode Bos en Heide: 15 jaar natuurherstel loont (deel 2)

07 juni 2023

Het belang van natuurherstel kan moeilijk onderschat worden. Het helpt de biodiversiteits-, de klimaat- en de gezondheidscrisis het hoofd te bieden. Het is een werk dat soms ingrijpend is en waarvan de resultaten slechts langzaam zichtbaar worden. Maar na 15 jaar kan je de balans al eens opmaken. Dat doen we in Averbode Bos en Heide.

Natuurbericht

Averbode Bos en Heide: 15 jaar natuurherstel loont (deel 1)

07 juni 2023

Het belang van natuurherstel kan moeilijk onderschat worden. Het helpt de biodiversiteits-, de klimaat- en de gezondheidscrisis het hoofd te bieden. Het is een werk dat soms ingrijpend is en waarvan de resultaten slechts langzaam zichtbaar worden. Maar na 15 jaar kan je de balans al eens opmaken. Dat doen we in Averbode Bos en Heide.

Opinie

Open brief: Stop criminalisering van vreedzaam activisme

07 juni 2023

Op woensdag 7 juni gaat het proces tegen veertien Greenpeace-activisten van start. Deze rechtszaak is een aanval op onze democratische rechten. Het proces is volgens ons een grote stap achteruit voor het recht op protest en het recht op activisme.

Natuurbericht

De natuurherstelwet: wat staat er eigenlijk in?

06 juni 2023

Het voorstel van de Europese Commissie voor een natuurherstelwet is de grootste kans in 30 jaar om de neerwaartse trends eindelijk te keren. Tegelijk is het ook noodzakelijk voor de aanpak van klimaatverandering. Maar met opzet sturen bepaalde belangenorganisaties (die liever business as usual voortzetten) onwaarheden de wereld in over de natuurherstelwet. Laat ons dus even kijken wat er wél in staat.

Natuurbericht

'Joeri Buiten' over orchideeën

06 juni 2023

Joeri gaat orchideeën zoeken en tellen.

Natuurbericht

Heelbeen, eentje om in te kaderen

05 juni 2023

Op de begraafplaats van Neerwinden werd in 2021 door Louis Robeyns de grootste populatie heelbeen van Vlaanderen gevonden. Voorheen was de soort nog slechts van één oorspronkelijke groeiplaats gekend. Deze zeldzame akkerplant van weleer heeft hier stand gehouden dankzij de open pioniersomstandigheden op een zuidgerichte, steile berm waarin geen pesticiden terechtkomen. Reden genoeg om in samenwerking met de stad Landen een infobord te plaatsen dat meer uitleg geeft over dit kleine, maar bijzondere plantje dat hier gekoesterd wordt.

Natuurbericht

Hoe redden we de lentevuurspin in Vlaanderen?

02 juni 2023

De afgelopen 13 jaar zijn er heel wat inspanningen geleverd om de sterk bedreigde lentevuurspin niet te laten uitsterven in Vlaanderen. Tot 2018 bevond de grootste Belgische kolonie zich in Lommel, maar de aanleg van het zonnepanelenpark op Kristalpark III zorgde, volgens een wetenschappelijke berekening, voor het verlies van tienduizenden exemplaren. Om uitsterven tegen te gaan, zijn er tussen 2009 en 2021 meer dan 2000 exemplaren verhuisd naar nieuwe locaties. Daarvan zijn er zeker nog een viertal bewoond. Of de verhuisoperaties ook op lange termijn geslaagd zijn, is nog niet te zeggen.

Natuurbericht

6 dingen die je nog niet wist over hommels

01 juni 2023

Vandaag lanceert Natuurpunt de Insectenzomer. Met de slogan 'Niet meppen, wel appen' vraagt de campagne aandacht voor de enorme achteruitgang van insecten. Bedoeling is om tussen 1 juni en 31 augustus zoveel mogelijk insecten in kaart brengen met de herkenningsapp ObsIdentify. Elke twee weken staat er een andere soortgroep in de kijker en de aftrap wordt gegeven door de wilde bijen en hommels. Wedden dat je dit nog niet wist over hommels.

Natuurbeleid

Gezonde Noordzeenatuur voor een hoopvolle toekomst

01 juni 2023

De Noordzeenatuur heeft het moeilijk. Dat is geen nieuws, net zo min als het feit dat we kunnen helpen en dat dit zal lonen op de lange termijn. Immers, door de Noordzeenatuur te beschermen, te versterken en te herstellen, worden ook de effecten van de klimaatverandering verzacht. Op zee kan de gouden tandem van robuuste natuur én technologie zelfs een waar succesverhaal zijn! Het kan ons verzekeren van hernieuwbare energie, kustbescherming en rijke biodiversiteit. We weten hoe het kan. Veel sectoren zijn voor. Waarom het dan niet gewoon doen? Het is tijd voor 5 minuten politiek leiderschap in plaats van verkiezingskoorts. 4Sea roept daarom de Belgische beleidsmakers op om een ambitieuze Europese natuurherstelwet te steunen!

Natuurbericht

'Joeri Buiten' over de ringslang

31 mei 2023

Joeri staat bij een broeihoop in De Zegge en gaat op zoek naar een ringslang.

Verenigingsnieuws

Groot Bushcraftweekend van 6 tot 8 okt!

31 mei 2023

Het Groot Bushcraftweekend is de jaarlijkse bijeenkomst van mensen en organisaties met interesse voor het (over)leven in en met de natuur. Aanwezigen delen er een breed pallet aan natuurvaardigheden, met respect voor de natuur. Bushcraft vormt een brug tussen gebruiken van natuurvolkeren met de hedendaagse maatschappij.

Natuurbericht

Amper vlinders dit voorjaar

30 mei 2023

De afgelopen weken kregen we bij Natuurpunt meldingen binnen van mensen die bezorgd waren over het beperkt aantal vlinders. Die indruk van heel weinig vlinders dit voorjaar blijkt inderdaad ook goed uit de cijfers. Bovendien is er niet onmiddellijk veel beterschap te verwachten.

Verenigingsnieuws

Natuurgids: nieuwe opleidingen in september!

29 mei 2023

Ben je gefascineerd door de natuur? Wil je weten wat er allemaal rondom je groeit en bloeit? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. In september starten de nieuwe cursussen!

Natuurbeleid

8 goede redenen om voor de sterke natuurherstelwet te stemmen

26 mei 2023

De natuurherstelwet die nu in Europa op tafel ligt stelt sterke bindende doelen: de lidstaten moeten 30% van hun gedegradeerde ecosystemen herstellen tegen 2030, 90% tegen 2050. Steden moeten vergroenen, rivieren moeten weer vrij kunnen stromen, de biodiversiteit in het landbouwlandschap moet weer omhoog en bossen moeten weer meer natuurlijk beheerd worden. Acht goede redenen om voor deze sterke natuurherstelwet te stemmen.

Natuurbericht

Groot bushcraftweekend op 1 uur uitverkocht

25 mei 2023

Bushcraften, ofwel het (over)leven in en met de natuur, zit al jaren in de lift. Maar dit jaar is toch wel bijzonder spectaculair: in amper een uur tijd waren alle betalende plaatsen voor het Groot Bushcraftweekend van 6-8 oktober 2023 in het Meerdaalwoud uitverkocht. De kracht van dit evenement zit in onze toegenomen nood aan meer verbondenheid met de natuur (en elkaar), om zelf iets te creëren met natuurlijke materialen, losgekoppeld van social media of digitale apps.

Verenigingsnieuws

Cursus: Zeeweek Oostkust : Alles over duin en zee (Blankenberge)

25 mei 2023

Ben je gebeten door de zee? Scherp dan nu je kennis aan en volg deze zeecursus in vakantieformule. Volg een hele week van 3 tot 7 juli boeiende (buiten)lessen en excursies.

Natuurbeleid

Milieu- en klimaatbewegingen: 'Pauzeknop is schuldig verzuim'

24 mei 2023

In een gezamenlijke reactie verwerpen Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, WWF, Velt, de Klimaatcoalitie, PAN Europe, Canopea, Natagora en Bral de negatieve politieke positionering rond het Europese klimaat-, natuur-, en milieubeleid. De problemen gaan niet weg door de kop in het zand te steken. Het is aan onze overheden om krachtig beleid te voeren dat onze leefomgeving en gezondheid beschermt. De pauzeknop indrukken is schuldig verzuim. Hoe langer we wachten, hoe moeilijker en duurder de oplossingen.

Natuurbericht

Vogelgriep zorgt voor slachting onder slechtvalkenpopulatie

24 mei 2023

Zoals belicht in een vorig natuurbericht zorgt het vogelgriepvirus momenteel voor grote sterfte onder wilde vogelpopulaties. Naast grote aantallen watervogels die worden besmet, zijn ook predatoren die van die watervogels leven, vaak het slachtoffer. In Nederland werden al enkele zeearenden opgepikt die slachtoffer werden van het virus. Maar het grootste slachtoffer onder onze West-Europese roofvogels is zonder twijfel de slechtvalk.

Natuurbericht

'Joeri Buiten' over veldkrekels

23 mei 2023

Het zijn drukke tijden voor de veldkrekels. Ze worden nu actief dus gaat Joeri naar een veld in de buurt waar die krekels zitten.

Verenigingsnieuws

Insectenzomer

23 mei 2023

Insecten bestuiven onze planten, zijn voedsel voor andere dieren en zijn de ware superhelden van onze natuur. Toch slinkt hun aantal zienderogen. Op 50 jaar tijd zijn we de helft kwijtgespeeld. Tijd dus voor actie! Daarom lanceert Natuurpunt deze zomer een nieuwe campagne rond insecten.

Pagina's

TOP