Kondigt laatste mestrapport trendbreuk aan in mestbeleid?

Open deur
“Halverwege het zesde mestactieprogramma zijn we verder verwijderd van de waterkwaliteitsdoelen dan bij de start”. Met deze nuchtere vaststelling trapt VLM in haar laatste mestrapport een open deur in. Wie tussen de regels leest, moet besluiten dat bij de milieuadministratie een voortschrijdend inzicht heerst over de beperkingen van een mestbeleid dat al zijn hoop heeft gesteld op responsabilisering van de landbouwsector.
Vele inspanningen ten spijt kunnen er blijkbaar nog steeds te veel kantjes worden afgelopen die nefast zijn voor zowel waterkwaliteit als de hele landbouwersgemeenschap. Wil bevoegd minister Zuhal Demir de doelen enigszins in zicht brengen tegen 2027, dan moet daar een trendbreuk in het mestbeleid tegenover staan. Zal een aangepast ‘MAP6bis’ hier straks al een schot voor de boeg voor geven of wordt het wachten op MAP7?
Klimaatverandering
Ook de klimaatverandering zet het herdenken van ons mestbeleid op scherp. De wetenschap indachtig dat groeiseizoenen grilliger worden, wordt het onafwendbaar om bemestingspraktijken en teeltkeuzes met nóg meer voorzorg te nemen én oeverzones langs waterlopen en grachten robuuster in te richten. Dat alles kan je van een mestactieplan alleen niet verwachten. Daarom roept Natuurpunt ook minister van landbouw Hilde Crevits op om in het nieuwe GLB met consequente randvoorwaarden en stimulerende ecoregelingen een goede waterkwaliteit op het platteland maximaal te borgen.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week