Konikpaarden grazen in virtueel raster

In Landschap De Liereman zijn verschillende kuddes koninkpaarden, shetlandpony’s en schapen actief. Ze spelen een belangrijke rol in het onderhoud van het natuurgebied. Naast hooilandbeheer wordt ook begrazing ingezet als beheertechniek. Zo geven de grazers elk op hun eigen manier mee vorm aan het natuurgebied. Sinds 1 december 2021 is Landschap De Liereman in samenwerking met de KU Leuven en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete gestart met een nieuw project bij een kudde konikpaarden. Met als doel de paarden te leren grazen in een virtueel raster dat GPS-gestuurd is.
Om dat mogelijk te maken moeten de paarden een halsband, ook wel collar genoemd, dragen die een zonnepaneel en batterij bevat. De begrazingsbeheerder of dierenverzorger kan dan via een app op zijn telefoon het begrazingsgebied toekennen. Wanneer de dieren te dicht bij de rand van het begrazingsgebied komen, krijgen ze een geluidssignaal te horen. Als ze dit signaal negeren, krijgen ze een zwakke maar effectieve elektrische schok als laatste waarschuwing. Momenteel zijn de konikpaarden al zo ver gevorderd in hun leerproces dat ze bij het minste geluidsignaal omkeren en ergens anders gaan grazen.
Dankzij dit project kunnen we de dieren beter opvolgen, sturen in de begrazing en moeten we geen tijdelijke rasters meer plaatsen in het natuurgebied. Daarnaast kunnen we ook zones aanduiden die niet begraasd mogen worden, bijvoorbeeld om kwetsbare vegetaties of grondbroeders te beschermen. Een interessant project dat we in de toekomst zeker willen verderzetten!
Wil je op de hoogte blijven van onze grazers? Meer te weten komen over dit project en toekomstige projecten? Word dan met heel het gezin peter van onze dieren. Er zijn nog heel wat voordelen aan verbonden! Ontdek er hier meer over.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week