Op 18/11/2022 verleende minister van Leefmilieu, Zuhal Demir, een vergunning aan Lantis, bouwheer van de Oosterweelverbinding, die toelaat om het opgepompte grondwater bij de bouw van de Oosterweeltunnel, na grondige zuivering volgens de ‘Best Beschikbare Technieken’, te lozen in de Schelde en in het nabijgelegen natuurreservaat Blokkersdijk.
Volgens Natuurpunt Waasland, officiële beheerder van het reservaat, maakt de vergunning het mogelijk de toenemende verdroging van Blokkersdijk te stoppen zonder schade aan natuur of milieu toe te brengen. Enkel zo kan de achteruitgang van de biodiversiteit worden gemilderd. De verdroging kon Natuurpunt Waasland aantonen op basis van wekelijkse waterpeilmetingen gedurende 18 jaar. Zie grafiek.
X-as = waterstand hoogte in meter TAW
Y-as = data wekelijkse hoogtemetingen; De lege ruimte in de horizontale as zijn perioden beneden het afleesbare peil (dus erg droge perioden)
Pompen en zuiveren
Bovenop de zuivering met actieve kool op de Oosterweelwerf, wordt het aangeleverde water nog verder gezuiverd op de Oostvlakte van Blokkersdijk door een zandfilter en een helofytenfilter (moerasvegetatie), beide enkele hectare groot, alvorens het via een regelbare sluis in de Blokkersdijkplas stroomt. Aan de sluis worden zeer frequente kwaliteitsanalyses van het water uitgevoerd. Deze bijkomende maatregelen bieden een meervoudige garantie voor het natuurreservaat. Bovendien bevat het water van de Blokkersdijkplas momenteel vele keren meer PFOS/PFAS dan het aangeleverde water.
Eerste resultaten zijn veel belovend
Van 8 tot 10 maart 2023 werd er als proef een beperkte hoeveelheid water met een debiet van 90 m³/uur of een goede 2000 m³/dag geleverd aan het natuurgebied Blokkersdijk. Uit de eerste staalnames blijkt dat de PFAS-waarden van het gezuiverde bemalingswater beneden de detectielimiet liggen (20 nanogram of 0,02 µgr/l). Lagere concentraties kan men met de huidige technieken niet meten. De meetgegevens liggen dus zeer ver beneden de huidige bijzondere lozingsnorm van 100 nanogram per liter per individuele parameter die aan Lantis werd opgelegd.
Er zijn nog wel enkele bijkomende grondwerken noodzakelijk om waterverlies richting noord te voorkomen en de hoger gelegen zandige vlakte en de helofytenfilter zo volledig mogelijk te benutten voor infiltratie en zuivering.
Na deze proef zal permanente waterlevering gebeuren op basis van het waterpeil van de plas (< 5,40 m TAW), het broedseizoen en de beschikbaarheid van opgepompt water.
De toevoerinstallatie werd duurzaam uitgevoerd zodat er ook na de afwerking water van de Oosterweeltunnel tijdens de exploitatiefase aan Blokkersdijk kan worden geleverd.
Kom dat zien!
Op zondag 26 maart om 14u. kan je onder leiding van een natuurgids van Natuurpunt Waasland een uniek bezoek brengen aan Blokkersdijk én de instroomconstructie. Start op de parking aan de parallelweg naast de E34, Antwerpen Linkeroever. Schrijf daarvoor hier in. Plaatsen zijn beperkt tot 25 deelnemers.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief