Afbeelding
De Walstrospanner
Koen Leysen

Man uit Vorst (Laakdal) spot zeldzame nachtvlinder

9 sep 2024
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Koen Leysen uit Vorst (Laakdal) deed de afgelopen week een bijzondere ontdekking in zijn tuin. Hij spotte een walstrospanner. Die nachtvlinder was tot dan nog maar 5 keer gezien in België, volgens de website waarnemingen.be. Intussen zagen nog mensen hem. Kenners nemen nu aan dat er een populatie gevestigd is in Kamp Beverlo, een groot militair domein in Leopoldsburg en Koersel.

Vandaag megasoort in de tuin-nachtvlinderval: Walstrospanner!!!", schreef Koen Leysen eerder deze week enthousiast op X. Toen hij zijn vondst op waarnemingen.be registreerde, zag hij dat er nog maar 5 waarnemingen waren in ons land. Er was er één in 1937 en één in 1965. Daarna duurde het tot 2021.

Afbeelding
De Walstrospanner

"Meteen nadat ik de melding had gedaan op waarnemingen.be, zijn er een aantal mensen bij mij komen kijken", lacht Koen. "Spotters willen zoveel mogelijk soorten zien, en de kans dat je deze nog eens ziet, is dan ook bijzonder klein. Al de registraties in Vorst zijn dus die ene die ik kon vangen."

Wim Veraghtert, net zoals Koen Leysen actief bij Natuurpunt, kon hem wel ook zelf spotten. Dat gebeurde in Koersel (Beringen). 

"Het is inderdaad een bijzondere waarneming", bevestigt ook Wim. "Een paar jaar geleden zijn er ook eens een paar gezien op korte tijd, waaronder ook op het militair domein Kamp Beverlo. De fotograaf had toen een speciale toestemming om daar te komen. Zelf zag ik hem ook aan de rand van dat domein. We kunnen nu wel zeggen dat daar een populatie zit. Het is te veel toeval om van zwervers te spreken."

En dat is verrassend volgens Wim. "Deze nachtvlinder komt weliswaar wijdverspreid voor in Europa, maar op maar weinig plaatsen. Hij is namelijk nogal kieskeurig wat zijn leefgebied betreft. Zoals je al in de naam kan horen, zoekt hij walstro. Dat staat in heidegebied en dus ook op het militair domein. In Nederland vind je hem bijvoorbeeld ook op de Veluwe."

Hoe groot de populatie is, is moeilijk te zeggen. "We kunnen dat niet zomaar gaan onderzoeken op het militair domein. Dat wordt actief gebruikt. Als je daar in de buurt bent, hoor je het geweervuur. We moeten daar dus een speciale toestemming voor hebben."

Dat is ook niet meteen van het grootste belang. "Soorten die een specifiek leefgebied zoeken, habitatspecialisten, zijn dikwijls ook de meest bedreigde soorten. Het is dus fijn om hem hier te zien."

Foto's en tekst: Koen Leysen