Natuurpunt Pajottenland & Zennevallei is de regionale samenwerking van natuurverenigingen en -werkgroepen in Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Ternat.
Prioriteiten voor Pajottenland & Zennevallei
Vanuit Natuurpunt Pajottenland & Zennevallei steunen we het algemene memorandum van Natuurpunt en voegen we drie prioriteiten toe voor onze regio waarmee elke gemeente tastbare steun en erkenning kan geven aan haar natuurverenigingen.
Prioriteit 1. Gemeentelijk subsidiereglement voor natuuracties
Invoeren van een gemeentelijk subsidiereglement voor milieu-en natuuracties. In ruil voor het opruimen van zwerfvuil op het openbaar domein of voor het uitvoeren van natuurbeheeracties krijgen verenigingen een financiële tegemoetkoming van de gemeente. Dat is een extra stimulans voor o.a. jeugd- en sportverenigingen om samen te werken met Natuurpunt tijdens plant- of beheeracties. In Halle bestaat dit reeds (zie subsidiereglement) en we vragen om dit in alle gemeenten in te voeren.
Prioriteit 2. Cofinanciering voor aankopen door natuurverenigingen
Voorzie in heel de regio Pajottenland & Zennevallei cofinanciering voor aankopen door natuurverenigingen om de natuur- en klimaatdoelstellingen van de gemeente te realiseren. Werk een sterke samenwerking uit met Natuurpunt om de doelstellingen rond vergroening en klimaatadaptatie (Lokaal energie- en klimaatpact) te realiseren. Niet alleen kunnen natuurverenigingen middelen van Vlaams niveau en van donateurs samenbrengen met de gemeentelijke steun, ze hebben ook heel wat expertise en vrijwilligerskracht in huis om die doelstellingen professioneel en efficiënt te realiseren.
Prioriteit 3. Goed overleg tussen natuurverenigingen en gemeenten
Vanuit Natuurpunt willen we onze acties graag zo goed mogelijk afstemmen met de gemeenten. We vragen daarom jaarlijks overleg tussen de verantwoordelijken van de lokale Natuurpunt afdelingen en de gemeenten. Minstens met de ambtenaar en schepen bevoegd voor leefmilieu, maar liefst uitgebreid tot het volledige college. We willen vanuit Natuurpunt ook graag om de paar jaar onze acties toelichten en overleggen met de volledige gemeenteraad en we zijn vragende partij om onze afgevaardigden te laten meewerken aan o.a. de gemeentelijke milieu- en landbouwraden.
Kiezen voor natuurherstel is de slimste en goedkoopste oplossing om de gigantische uitdagingen op vlak van klimaat, biodiversiteit en gezondheid aan te pakken. En de wetenschap is duidelijk, het is nu of nooit.
De natuur is niet bedreigend voor de landbouw of onze economie, integendeel.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief