Afbeelding
Uitstap vogelcursus in de Melkader in Kallo
Jo Noppe

Memorandum van Natuurpunt voor nieuwe fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

30 jun 2024
Categorieën
Lokaal nieuws

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober stelden de Natuurpuntkernen van Beveren, Haven, Kruibeke en Zwijndrecht een gezamenlijk memorandum op. Lees onze voorstellen hier.

Het memorandum bevat 13 concrete voorstellen om onze nieuwe fusiegemeente verder te doen uitgroeien tot een gemeente met topnatuur. Een gemeente waar dieren en planten de bescherming krijgen die ze verdienen en inwoners volop kunnen genieten van een groene en gezonde leefomgeving.

In naam van de bijna 1.500 gezinnen die momenteel lid zijn van Natuurpunt in Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht vragen wij aan de plaatselijke politieke partijen om onderstaande 13 voorstellen op te nemen in het volgende bestuursakkoord en zo te zorgen voor nog meer en betere natuur in onze nieuwe gemeente. We werken als lokale Natuurpuntkernen in de volgende legislatuur uiteraard zeer graag mee aan de uitvoering van onze voorstellen.

1. Organiseer minstens 2 keer per jaar een overlegmoment tussen het gemeentebestuur en de plaatselijke natuurverenigingen over de geplande en lopende natuur- en groendossiers. Zo kunnen de natuurverenigingen de bevoegde schepenen en diensten adviseren en kan besproken worden hoe kan worden samengewerkt. Zorg daarnaast ook voor een goed draaiende milieuraad zodat ook andere verenigingen en burgers ten volle kunnen participeren in het natuur- en groenbeleid.

2. Breid de bestaande groen- en natuurgebieden in onze gemeente verder uit, in overleg en samenwerking met de plaatselijke natuurverenigingen. Richt de park-, bos- en natuurgebieden zo in dat de plaatselijke biodiversiteit maximaal versterkt wordt. Verbind de bestaande groen- en natuurgebieden met elkaar zodat corridors ontstaan tussen de gebieden en fauna en flora zich makkelijker tussen de gebieden kan verplaatsen. Maak de gebieden waar mogelijk toegankelijk voor recreatie en ontspanning voor (buurt)bewoners.

3. Benut maximaal de kansen die de grote natuurgebieden en ecologische infrastructuur in het noorden (in en rond de Waaslandhaven) en het zuiden (Polders van Kruibeke) van onze gemeente bieden op vlak van natuurontwikkeling en biodiversiteit. Ondersteun zo veel mogelijk het beheer van deze gebieden door de bevoegde overheden en de natuurverenigingen. Maak in overleg met de plaatselijke ondernemers en verenigingen optimaal gebruik van de kansen die deze gebieden bieden op vlak van toerisme.

4. Zorg voor meer bos in onze gemeente en op de juiste plaats (niet boven de E34). Plant per inwoner 1 nieuwe boom aan gedurende de legislatuur. Richt die bossen divers in met voldoende aandacht voor open ruimten. Ga spaarzaam om met kapvergunningen en volg de verplichtingen van herbebossing streng op.

5. Bewaar maximaal de open ruimte in onze gemeente. Zorg voor inbreiding in plaats van uitbreiding van het woongebied en voorzie in nieuwe en bestaande wijken voldoende open ruimte en ruimte voor natuur, via wadi’s, poelen, bos, hagen en bloemenweides.

6. Richt de openbare ruimte natuurvriendelijk in, o.a. door de aanplant van inheemse planten- en bomensoorten, door grasvelden om te zetten in bloemenweiden en door schuil- en nestplaatsen voor diersoorten te voorzien. Laat de natuur zo veel mogelijk zijn gang gaan. Zet het natuurvriendelijk bermbeheer verder, breid het uit naar nieuwe stukken grasland en maak gebruik van nieuwe en verbeterde technieken zoals sinusmaaibeheer.

7. Stimuleer de inwoners en bedrijven om deel te nemen aan initiatieven zoals “Maai mei niet”, “de week van de bij” en het “vogeltelweekend”. Promoot natuurlijke tuinen, landbouwbedrijven en bedrijventerreinen en creëer zo honderden nieuwe natuurgebiedjes in onze gemeente. Versterk en promoot het bestaande subsidiereglement voor particulieren, bedrijven en landbouwers bij het behoud, de aanplant of uitbreiding van kleine landschapselementen (KLE) zoals poelen, struwelen, knotwilgen, hagen en houtwallen. Ondersteun projecten als “Tuinrangers” en “Tegelwippen” om kwalitatieve invulling van privétuinen te ondersteunen.

8. Zorg voor voldoende plaats voor water via de vrijwaring en geschikte inrichting van watergevoelige open ruimtegebieden (WORG’s) en de aanleg van waterbufferbekkens en wadi’s. Vermijd zo overstromingen in de winter en droogte in de zomer. Zorg voor een natuurlijke inrichting van deze natte natuur door onder meer waterlopen te zuiveren en te werken met inheemse beplanting. Voorzie enkele plaatsen met zwemwaterkwaliteit als openbaar zwemwater. Stimuleer de inwoners en bedrijven om hun tuin of bedrijfsterrein klimaatrobuust aan te leggen en ondersteun projecten van ontharding.

9. Breng in samenwerking met de plaatselijke natuurverenigingen de biodiversiteit in kaart en volg de evolutie ervan op. Kies elk jaar een diersoort in nood zoals zwaluwen, vleermuizen, bijen of vlinders waarrond specifieke ondersteuningsprojecten worden opgezet samen met de scholen, verenigingen en inwoners. Voorzie poelen en ondersteun plaatselijke overzetacties voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders. Werk zwarte punten waar veel dierlijke verkeersslachtoffers vallen zo veel als mogelijk weg.

10. Ondersteun de inwoners bij het opnieuw leren samenleven met de natuur. Schenk aandacht aan “moeilijkere” soorten zoals vos, marter, vleermuizen en voorzie een duidelijk aanspreekpunt waar burgers terechtkunnen voor informatie en mogelijke preventieve maatregelen om schade te voorkomen.

11. Zorg in elke wijk voor speelnatuur waar kinderen vrij kunnen spelen en kampen bouwen. Onderhoud de bestaande wijkspeeltuintjes. Creëer groene schoolomgevingen via vergroenende en onthardende ingrepen op de speelplaats en de schoolomgeving. Voorzie de mogelijkheid van buitenklassen in en rond elke school.

12. Organiseer effectieve en efficiënte acties ter voorkoming en opruim van zwerfvuil en sluikstorten. Neem als gemeente samen met de plaatselijke scholen en (wijk)verenigingen actief deel aan initiatieven als de “World CleanUp Day”. Wijzig de nabestemming van de Argex kleiputten en de resterende storten in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde in bos- of natuurgebied.

13. Ondersteun de plaatselijke biolandbouw en landbouwprojecten zonder schadelijke stoffen. Ontraad het gebruik van pesticiden. Stimuleer en help landbouwers om hun bedrijf natuurvriendelijk in te richten, onder meer via het behoud en de aanleg van kleine landschapselementen en de herwaardering van bermen. Dat geeft meer kansen aan waardevolle graslandflora en aan bestuivers en natuurlijke bestrijders die de productie van landbouwgewassen kunnen opdrijven. Stimuleer het natuurvriendelijk beheer van weiden en akkers met respect voor broedende vogels en andere aanwezige fauna. Breng landbouwers in contact met bestaande ondersteuning en initiatieven voor een natuurvriendelijke landbouw op andere beleidsniveaus.

Natuurpunt Waasland kern Beveren, kern Haven, kern Kruin en kern Zwijndrecht