Mijn gebied: Vallei van de Zwarte Beek, Lummen
De Vallei van de Zwarte Beek is de plaats bij uitstek om te wandelen in de streek rond Lummen, Beringen, Halen en Hechtel-Eksel. Dit natuurgebied biedt meer dan 1500 hectare prachtige natuur. In het voorjaar maken de capriolen van wulpen en kieviten de wandeling extra boeiend. Op hoge poten en met een lange snavel gaan ze op zoek naar wormen en slakken. Weidevogels hebben losse, vochtige grond nodig om hun voedsel te bemachtigen. Het Europese project Care-Peat herstelt hier het veengebied. We hopen in de toekomst de watersnip te verwelkomen.
De volledige Vallei van de Zwarte Beek telt 20 bewegwijzerde routes.
dscf9633.jpg

“De weidsheid van het gebied is betoverend”
Piet Ruytjens
Vrijwilliger Natuurpunt Lummen
“Ik ben oorspronkelijk van Antwerpen maar volgde de liefde naar Limburg. Het eerste wat ik deed was me aansluiten bij de milieuraad en zo leerde ik Natuurpunt Lummen (toen nog Natuurreservaten) kennen. Sindsdien ben ik actief als vrijwilliger. Ik sta hier op het eerste perceel dat onze afdeling meer dan 30 jaar geleden kocht, het begin van de uitbouw van een prachtig natuurgebied. Ik vind het enorm verrijkend dat we zo ondersteund worden door de professionele medewerkers. Wij als vrijwilligers staan klaar om onze handen uit de mouwen te steken. We helpen mee aan het herstel van het veengebied, onderbouwd door de expertise van de wetenschappers.”
“Veengebied kent de meest efficiënte CO2 opslag”
Rudy van Diggelen
Hoogleraar ecosysteembeheer, Universiteit Antwerpen
“Medewerkers van de UA doen hier al jaren onderzoek naar bodemprocessen. We onderzoeken of de uitstoot van broeikasgassen afneemt indien de veenbodem weer voldoende vernat wordt. Elke plant capteert CO2 die bij het afsterven van de plant weer vrij komt. Maar in veengrond sterven de wortels niet af doordat de grond te nat is, daarom komt die CO2 niet meer vrij. 3% van de aardoppervlakte bestaat uit veengebieden, zij bevatten 35 tot 45% van alle organische koolstof. Daarnaast wordt onze planeet voor 30% door bossen bedekt, goed voor de opslag van 30% CO2. Dit laat zien dat naast het aanplanten en beschermen van bossen, het van groot belang is verdroogde veengronden te herstellen.”
“5 Europese landen werken samen aan veenherstel.”
Katrien Wijns
Projectcoördinator Interreg Care-Peat
“In 2019 zijn we gestart met het Interregproject Care-Peat, dit is een internationaal project dat loopt in 5 landen. Die zomer zijn Britse en Ierse wetenschappers stalen komen nemen van onze veenbodem. Daaruit leerden we hoe droog het veen erbij ligt en dat de bovenste laag al is afgebroken. CO2 dat jaren vast lag, kwam zo opnieuw de lucht in. Om verdere afbraak tegen te gaan, maken we het veen weer nat. We herstellen hier in totaal 250 hectare veenoppervlakte door het waterpeil te verhogen. Van zodra het mogelijk is komen Franse onderzoekers de CO2 uitstoot meten. Net die internationale wisselwerking maakt dit project zo waardevol.”
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week