Mijntuinlab - een eerste analyse van privétuinen voor groot Leuven

Op de website Mijn Tuinlab kan iedereen zijn tuin beschrijven en de score berekenen van de voordelen die de tuin levert voor de natuur. Daarna worden tips gegeven hoe je die score kan verbeteren. De goesting om een hogere score te bereiken zet je aan om die effectief toe te passen. Lees ook een vorig artikel hierover.
We kregen de geanonimiseerde data van de 1.036 tuinen in Groot-Leuven die door de eigenaars werden geregistreerd. Een eerste vaststelling is dat 53,5% daarvan nog geen score kreeg. Wellicht hebben de mensen niet al hun gegevens ingevoerd om toe te laten de tuin te beschrijven en de score te berekenen. We roepen daarom op dat dossier terug op te nemen en de gegevens zo goed mogelijk in te vullen. Je kan later altijd de gegevens verbeteren, ook al heb je nog geen materiële verbeteringen aangebracht. In het filmpje op YouTube toont Lies hoe je de webtool gebruikt en vooral hoeveel goesting je erdoor krijgt om aan de slag te gaan.
De gemiddelde score voor alle correct ingevulde 482 tuinen is 75 (op 100). Dit is voor een stedelijk gebied als Leuven al behoorlijk goed, maar er is marge voor verbetering want er wordt gestreefd naar een score van 80 en meer. Vooral in de verkavelingstuinen, waar het gemiddelde slechts 66 bedraagt, is nog ruimte voor verbetering. We merken wel grote verschillen tussen de verkavelingstuinen onderling.
Resultaat voor alle verkavelingstuinen nationaal
Als we in de parameters duiken op basis waarvan de tuinscore berekend wordt, blijkt vooral luchtkwaliteit zwak te scoort. Dit betekent dat tuinen dus vaak (te) weinig (positieve) impact hebben op luchtkwaliteit. Vooral bij verkavelingstuinen is er werk aan de winkel: deze krijgen een gemiddelde score van 32 tegenover 49 voor alle tuinen.
Dit komt omdat de hoeveelheid bladeren die in een tuin voorkomt een belangrijke rol speelt op het afvangen van de luchtpollutie. Tuinen met relatief weinig struiken, bomen of gevelaanplanting maar met hoofdzakelijk gazon, bloemperken en lage, strak gesnoeide struiken hebben weinig effect op de luchtkwaliteit.
Eén van onze aanbevelingen is dus dat tuinbezitters meer struiken en bomen planten en waar mogelijk voor een gevelbegroeiing zorgen. Ook de perceelsgrenzen worden best aangeplant met gemengde hagen die dik en hoog kunnen worden. Andere tips voor het verbeteren van de luchtkwaliteit vind je hier.
Op die link kan je ook terecht voor andere tips vinden om de andere natuurvoordelen (zie tabel) van je tuin te verbeteren.
Krijg je liever advies op maat van je tuin? Dan kun je voor een tuin op het Leuvense grondgebied hier een bezoek van een tuinranger aanvragen.
Natuurpunt Leuven zal de gegevens van de Leuvense tuinen regelmatig blijven opvolgen en bespreken.
In een volgend artikel zullen we ingaan op hoe je in je eigen tuin biodiversiteit een boost kunt geven.
Onze ambitie is om tegen eind 2021 veel meer tuinen te kunnen analyseren en hun scores te zien groeien. De stadstuinen en landelijke tuinen waarvan we een score hebben, doen het al relatief goed maar de verkavelingstuinen - en dit is de grootste oppervlakte tuinen voor Leuven - hebben nog een hele weg te gaan. Het project Tuinrangers start wellicht eind maart. Opgeleide vrijwilligers zullen dan, op aanvraag, een bezoek kunnen brengen aan je tuin en adviseren wat je nog kan ondernemen om met je tuin de natuur in Leuven vooruit te helpen! .
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week