Monitoring herpetofauna brengt schitterende resultaten van venherstel aan het licht
Monitoring herpetofauna brengt schitterende resultaten van venherstel aan het licht
Dit voorjaar werd gemonitord in het Parrebroek, een centraal gelegen zone in de Brand (Vallei van de Itterbeek) waar vorig najaar ven- en habitatherstel werd uitgevoerd (zie eerder bericht). Dit gebied is één van de rijkere herpeto-gebieden van Vlaanderen en een gedeelte van de uit te voeren Life+ werken draait rond versterking en verdere verbreiding van deze groep. Een aanzienlijke oppervlakte werd afgeplagd (voor herstel van Europees habitat ‘Oeverkruidgemeenschappen’ met code 3130) en lokaal uitgediept zodat deze langer water houdt om succesvolle kikkervoortplanting te garanderen. In de onmiddellijke omgeving werd een andere, potentieel interessante laagte eveneens verder uitgediept. Na de winter liepen beide laagtes geleidelijk aan, tot juist onder het maaiveld vol met water en bewezen onmiddellijk dienst als kraamkamer voor amfibieën. Nadat er in maart de eerste roepkoren van Bruine kikker (Rana temporaria) en Heikikker (R. arvalis) te horen waren, leverde een inventarisatie met verschillende amfibiefuiken niet alleen de meer algemene Kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris) en Alpenwatersalamander (Mesotriton alpestris) op, maar ook verschillende Kamsalamanders (Triturus cristatus) werden bovengehaald. Tijdens de maanden die hierop volgden, verschenen de eerste roepkoren van Boomkikker (Hyla arborea) en Poelkikker (Pelophylax lessonae). Het Grote Parrebroekven herbergde dertig roepende mannetjes Boomkikker, het Kleine Parrebroekven een vijftal.
Vier zich hier voortplantende soorten staan niet alleen op de Vlaamse Rode lijst, Heikikker (Kwetsbaar), Poelkikker (Bijna in gevaar), Kamsalamander (Kwetsbaar) en Boomkikker (Ernstig bedreigd) , maar genieten ook op Europees vlak bescherming. Terwijl Poelkikker, Heikikker en Boomkikker behoren tot bijlage IV van de Europese Habitatrichtlijnsoorten, vinden we Kamsalamander hier terug in Bijlage II en IV.
Alle vier de in het gebied voorkomende Europese Habitatrichtlijnsoorten op één water dat nog maar enkele maanden geleden aangelegd werd, is dus wel een overweldigend succes te noemen. Er wordt nauwlettend opgevolgd hoe dit succesverhaal verder verloopt.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week