
Samen sterk!
Het nieuwe beheerplan kan een belangrijke impuls geven aan het landschapsherstel. We denken hierbij aan herstel van historische tuinen en het meer geschikt maken van de abdijgebouwen voor vleermuizen. Buiten de abdij zijn er kansen voor herstel van historische waterpartijen, hooilanden en dreven die tevens dienen als geleiders van de vleermuisverblijfplaatsen naar hun foerageergebieden — gebieden waar de diertjes hun voedsel kunnen vinden — in de vallei en het verdere Hageland. Een goedgekeurd beheerplan zorgt voor belangrijke financiële middelen voor landschapsbeheer en geldt ook als overkoepelende vergunning voor een hele reeks ingrepen.
Het opstellen van een beheerplan bleek echter een werk van lange adem. Na meer dan twee jaar schrijven en onderhandelen, zaten we nog steeds in de ‘verkennende fase’. In die verkennende fase worden de krachtlijnen en doelen voor het gebied beschreven. Dat vergt een integrale visie op natuur, erfgoed en landbouw, die gedeeld moet worden door alle betrokken eigenaars en overheden. In het huidige gepolariseerde klimaat tussen natuur en landbouw is dat geen evidentie.
Op het eind van 2022 kwam er witte rook voor de verdere opmaak van het beheerplan. Zowel de stad Leuven als de provincie gaven hun formeel akkoord eerder in oktober en in december zetten ook het Bisdom en de Watergroep het licht op groen zodat Natuurpunt verder kan werken aan het beheerplan en — nog belangrijker — aan het herstel van de mooiste hoek van Kessel-Lo.
Een eerste realisatie is hier dat Natuurpunt samen met Stad Leuven een aangepast beheer uitgewerkt heeft voor de begraafplaats, met een aangepast maaibeheer voor meer natuurlijke graslanden met veel bloemen en insecten. Ga er in het voorjaar zeker eens kijken en geniet van de rust en bloemenpracht op de begraafplaats. Wordt vervolgd. Geert Sterckx
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief