Nachtzwaluw terug van weggeweest

De nachtzwaluw is terug. Deze karakteristieke vogel, die in Vlaanderen zeldzaam is geworden, werd opnieuw waargenomen in het natuurgebied Molenheide te Langdorp.
De nachtzwaluw heeft een gevarieerd habitat nodig met verspreide hoge bomen, lage struiken en open plekken met heide, dus een natuurlijk ogend landschap. Door verkavelingen in de jaren '60 en '70 zijn de laatste broedparen in Vlaams-Brabant echter verdwenen. In Langdorp kwam er ook nog bij dat natuur omgevormd werd tot monotone donkere dennenplantages. Een sterke achteruitgang van de vogel was daardoor al ingezet sinds begin 20ste eeuw.
Na de restauratie van de windmolen door Natuurpunt, werd vanaf 2004 gewerkt aan het herstel van het omgevende 'molenbiotoop'. Vooral in de buurt van de molen werden de kaprijpe aangeplante dennen verwijderd om terug plaats te maken voor eiken- en berkenbosjes en vlekken met heide, dit ook in het voordeel van de windvang van deze 'levende molen'. Na 10 jaar is het biotoop van de Molenheide blijkbaar terug voldoende 'rijp' geworden voor de terugkeer van de nachtzwaluw. Allerlei kleine prooidiertjes van de vogel zijn terug in voldoende aantal genesteld waardoor er voldoende voedsel is om de jongen succesvol groot te brengen.
Door natuurinrichtingswerken in het nabijgelegen Averbode Bos en Heide was de nachtzwaluw daar al teruggekeerd en mogelijk zijn het jonge dieren van daar die dit jaar de Molenheide in Aarschot als ideale plek hebben ontdekt. Het jarenlang volgehouden beheer werpt duidelijk zijn vruchten af.
Het blijft een verassing welke soorten nog hun weg zullen terugvinden naar de Molenheide.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week