Nature Alert-charter ter ondertekening van onze partners

Onze Europese natuurcampagne - Nature Alert - voor het behoud van de twee belangrijkste natuurwetten in Europa kent een groeiend succes. Dat willen we nu ook verzilveren door te laten zien dat ook KMO’s de natuur genegen zijn. Want wat ons betreft, hebben KMO’s en natuur elkaar veel te bieden. Denk maar aan outdoor-, toerisme-, boeken-, natuurvoedings-, groene energie-, enz bedrijven die direct of indirect met natuur bezig zijn.
Daarom maakte onze Europese koepelorganisatie BirdLife een charter (zie download) dat in alle Europese landen door tal van KMO’s ondertekend zal worden. Dat charter geven we dit najaar af aan de Europese Commissie. Vooral vice-eurocommissaris Frans Timmermans is gevoelig voor de mening van KMO’s, gezien zijn beleid er vooral op uit is om KMO’s in Europa meer kansen te geven.
Wat hebben we concreet nodig:
- Naam van uw bedrijf + logo
- Korte omschrijving van uw bedrijfsactiviteit (vb outdoor kleding)
tegen wanneer?
- 15 januari 2016
Contacteer jouw account manager hierover: Filip Hebbrecht, 015-29 72 66 of Sophie Maris, 0492-72 16 95
Waarom een Nature Alert-campagne?
De campagne ontstond nadat bekend werd dat de twee belangrijkste natuurwetten van Europa, de Vogel- en Habitatrichtlijn, dreigden uitgehold te worden. Meer dan 100 natuurorganisaties (zoals WWF, EEB, Birdlife en Natuurpunt) verenigden hun krachten om het brede draagvlak te laten zien voor Europees natuurbehoud.
De Europese Vogel- en Habitatrichtlijn werden nl. aan een “fitness check” onderworpen. Dat is een normale procedure waarbij de Europese regelgeving tegen het licht wordt gehouden, en bekeken wordt of ze nog doet wat ze moet doen en dus niet onnodig veel lasten oplegt. Maar, al snel werd duidelijk dat de achterliggende agenda van deze fitness check geen objectieve check was, maar een poging om de richtlijnen uit te hollen. Er zijn nl stemmen in Europa die beweren dat de richtlijnen te veel beperkingen opleggen aan economische projecten.
Echter, tal van grote economische projecten (vb uitbreiding haven van Antwerpen) die wel de richtlijnen volgen, bewezen dat een juiste implementatie van de richtlijnen voor de beste oplossing zorgen voor zowel natuur als economie. De richtlijnen zijn dus ok, het schort dus vooral aan een goede en snellere uitvoering.
Hoe ver staan we ondertussen?
De Europese Commissie organiseerde in de eerste helft van dit jaar een publieke bevraging, waarbij onze natuurngo-coalitie massaal opriep om deel te nemen. Dat leverde 520.000 stemmen voor Europees natuurbehoud op. Een historisch Europees record (vorige was 150.000).
Naast deze luide publieke oproep, zijn er ook tal van andere initiatieven die het zelfde geluid laten horen. Dit najaar publiceerde de Europese Commissie een belangrijk rapport over in welke mate we de biodiversiteitsdoelen halen. Slechts 1 van de 6 doelen zit min of meer op schema. Geen goed rapport dus, en geen basis dus om nu de belangrijkste wetgeving aan te passen. Ook het Europees parlement is bezig met een resolutie die de Commissie alvast in duidelijke taal liet weten: pas de natuurrichtlijnen niet aan. Anders komen we terecht in jaren van rechtsonzekerheid, wat nefast is voor natuur en economie. Vorige week stuurden 9 landen een brief aan de Commissie met dezelfde boodschap. En ook 2100 natuurwetenschappers uit meer dan 100 landen bekrachtigden deze oproep.
We hopen dus nu met stemmen uit de bedrijfswereld te laten zien, dat natuur en economie elkaar nodig hebben, en dat KMO's (die al dan niet rechtstreeks met de natuur samenwerken) willen opkomen voor het verder zetten van alle investeringen in natuurbescherming (ipv het uithollen ervan).
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week