Vorige week ontstond beroering rond het natuurbeheerplan “Brongebieden van de Vossel” dat Natuurpunt indiende voor de regio Lubbeek, Tienen, Glabbeek en Tielt-Winge. Het gaat over een globaal kader, ook wel visiegebied genoemd, van 513 hectare waarvan 77 ha in beheer of eigendom is van Natuurpunt. In tegenstelling tot wat er gezegd en geschreven werd, zijn de geldende procedures correct gevolgd en werden de lokale besturen tijdig op de hoogte gesteld.
Een globaal kader heeft als doel om onze visie voor natuurontwikkeling vast te leggen. Uiteraard is het onze verantwoordelijkheid als natuurorganisatie om een ambitieuze visie te ontwikkelen en vallen daaronder meer gebieden/percelen dan enkel diegene die nu al waardevolle natuur zijn. Het is onze visie op wat het beste is voor de natuur, maar dat wil niet zeggen dat dit ook effectief uitgevoerd zal worden. In een globaal kader nemen we enkel percelen op die voor natuur een grote potentie hebben. Dat zijn vaak gronden die in een natte vallei liggen of net heel schraal zijn (= grote natuurwaarde) en dus minder interessant zijn voor landbouw.
Men laat nu uitschijnen dat eenmaal je grond in dit globaal kader ligt, dat dit dan op termijn sowieso natuurgebied zal worden. Dit klopt niet, Natuurpunt koopt enkel gronden op vrijwillige basis. Dus enkel als de eigenaar aan ons wil verkopen. Om grond aan te kopen, kan Natuurpunt subsidies krijgen, maar er is ook een aanzienlijk deel eigen middelen. Gemiddeld gaat het om 70% subsidies en 30% eigen middelen. Een globaal kader legt ook geen beperkingen op voor derden wat betreft teeltvrijheid, pacht en bemesting of afstandsregels.
Regels en procedure volgen
Volgens de burgemeester van Glabbeek zouden de betrokken gemeenten niet op de hoogte gebracht zijn van de plannen. Toch is de procedure (zoals voorgeschreven door het Agentschap Natuur en Bos) correct gevolgd. De consultatieronde is bekendgemaakt via aanplakking op maar liefst negen verschillende, duidelijk zichtbare plaatsen aan het natuurgebied. De plannen zijn zoals steeds gepubliceerd op de website van het Agentschap Natuur en Bos. En ook het ANB stelde de gemeenten Lubbeek, Tienen, Glabbeek en Tielt-Winge al op de hoogte op 17 juli, maar kreeg enkel van Tielt-Winge een reactie.
Vanuit de landbouwsector wordt het de laatste tijd wel vaker zo voorgesteld alsof de natuur de grootste oorzaak is voor het verdwijnen van herbevestigd landbouwgebied. Dit is niet correct. Recent werden de cijfers bekendgemaakt door de minister van Omgeving. Tussen 2010 en 2019 kreeg in Vlaanderen 1.960 hectare herbevestigd landbouwgebied een andere bestemming: 38% ging naar industrie, 20% naar recreatiegebied en 13% naar woongebied. Slechts 4% naar natuur en bos. Natuurherstel is dus niet de grote bedreiging. Landbouw en natuur kunnen elkaar net wederzijds versterken, met grote meerwaarde voor de biodiversiteit, het klimaat, onze gezondheid en onze economie.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief