Samen met Werkgroep Bos t'Ename, Natuuracademie en Natuurpunt Beheer wordt een bestaande boerderij in het prachtige Bos t'Ename omgetoverd tot een educatieve natuurboerderij. Hier komen dagelijks groepen om al doende te leren over natuur, bos en duurzame landbouw. Pieter Blondé, de drijvende kracht achter dit unieke project, deelt vol enthousiasme het inspirerende verhaal van samenwerking tussen mens en natuur.
Van loods tot natuurboerderij
In 2002 werd de boerderij in het natuurgebied Bos t’Ename aangekocht, en twee jaar later omgebouwd tot een loods voor lokale vrijwilligers. Ook de natuurarbeiders van ploeg Ronse zijn veel geziene gasten. Dankzij de steun van vele organisaties werd een omgevingsvergunning verkregen voor verdere uitbreidingen. Dit project, met oog voor zowel natuur als mens, biedt enorme meerwaarde voor de regio. Lees hier meer over de opzet van het project.
De verbouwing startte in maart 2023, met eerst de sloop en het verwijderen van asbest, gevolgd door de heropbouw. Inmiddels is 90% van de ruwbouw afgerond. De binnenmuren staan, en de eerste grote mijlpaal is het afwerken van de polyvalente zaal, waar in september de cursus Natuurgids van start gaat. Het combineren van traditionele bouwtechnieken met moderne eisen, zoals brandveiligheid en isolatie, blijkt een boeiende uitdaging.
Samen bouwen: een uniek proces van cocreatie
Voor de natuurboerderij is gekozen voor een bijzondere aanpak: deelnemersparticipatie en cocreatie. Dit betekent dat iedereen die helpt bij de verbouwing zijn naam mag schrijven op een plank, die later wordt verwerkt in de binnenmuren. Dit creëert een sterk gevoel van eigenaarschap en trots bij alle betrokkenen.
Hoewel deze aanpak de voortgang misschien wat vertraagt, zorgt het juist voor een groter leereffect en een breder draagvlak in de gemeenschap. Zelfs architectenbureaus tonen hun interesse en dragen actief bij aan het project, wat voor extra promotie en bekendheid zorgt.
Duurzaam en inclusief bouwen met oog voor natuur
Het project streeft naar duurzaam, korteketen- en natuurinclusief bouwen. Er wordt gebruik gemaakt van lokale materialen en oude ambachtelijke technieken, zoals balken die met een kantrechtbijl worden gekapt en muren die uit vitswerk bestaan. Daarnaast zijn er nestkasten geïntegreerd in de bouw, speciaal voor vogels en vleermuizen.
Met steun van meer dan 40 partners, die zowel inspraak hebben in de bouw als in het gebruik van de boerderij, is de grootste uitdaging om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Elke ruimte is multifunctioneel: overdag is de boerderij het domein van de natuurarbeiders, ’s avonds vinden er cursussen plaats, en in het weekend zijn vrijwilligers in de weer.
Leren door te doen: educatieve bouwkampen
Om de educatieve missie van het project te ondersteunen, zijn er verschillende verhaallijnen ontwikkeld voor de begeleiders. Er is een handig fichesysteem, zowel op papier als digitaal, waarbij scholen actief betrokken zijn. Zo maakt de ene school fiches voor het bouwen van nestkastjes, terwijl een andere school daadwerkelijk de kastjes in elkaar zet. In totaal zijn er deze maand alleen al meer dan 200 leerlingen dagenlang aan het werken voor dit project.
In de zomer 2023 en 2024 vonden er meerdere bouwkampen plaats waar deelnemers leerden over ecologisch bouwen en zelf de handen uit de mouwen staken. Meer dan 300 mensen kwamen tijdens diverse kampen helpen, waaronder internationale vrijwilligers van het European Solidarity Corps. Hun enthousiasme werkte aanstekelijk op iedereen die betrokken was.
De filosofie: samen maken we het verschil
De kern van dit project is dat iedereen iets unieks kan bijdragen. Wat je zelf creëert, is krachtiger dan wat je leert uit boeken. Bos t’Ename bewijst dat samenwerking niet alleen de band tussen mensen versterkt, maar ook de verbinding met de natuur verdiept. Het is een prachtig voorbeeld van hoe cocreatie leidt tot creatieve en duurzame resultaten.
Een welgemeende dank aan iedereen die zijn steentje bijdraagt aan dit bijzondere project! 🌿✨
Getuigenis van Willem Laflère, bevlogen vrijwilliger
Wat een DRAAGKRACHT! Letterlijk en figuurlijk. Deze schitterende constructie nu effectief te zien staan in Natuurboerderij Bos t'Ename doet ons wat. Want we weten hoe dit gegroeid is. Van jong boompje in Bos t'Ename tot...
Het staat er. Eindelijk. En het is schoon gelukt. Maar wat veel mooier is voor mij, is "the
making of"
Het proces dat begon met een ideetje, tekeningetjes maken, brainstormen, samenwerken en aanpassen. Van alleen of met een paar mensen het bos intrekken,
dagenlang enkel met bijlen aan het werk te zijn. Grof, fijner, fijnst. Geen stress, wel eindeloos geduld. Puzzelen, pen na pen, gat na gat een vakwerk te zien
groeien. Afpassen, passen, en aanpassen. Van Gran Canaria over Eritrea tot oude bekenden. Vrienden. Het vertrouwen krijgen. Leren en delen.
En evalueren na elke werkdag, omdat dat belangrijk is. Materiaalkost: gratis. Werkuren: onbetaalbaar.
Merci harde werkers, vrijwilligers, bouwkampers, ondersteuners, supporters, iedereen die betrokken is bij de bouw van Natuurboerderij Bos t'Ename.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief