Natuurpunt Antwerpen Noord koopt Fort van Ertbrand en Ertbrandbos

Eind december 2016 kocht Natuurpunt Antwerpen Noord het Fort van Ertbrand, en een groot deel van het aangrenzende bos, samen goed voor 90 hectare bos en natuur. De aankoop nam bijna twee decennia in beslag. Einde maart 2017 wordt de verkoopakte ondertekend, en juni wordt de eerste publieke kennismaking gepland. Bij het beheer zal aandacht besteed worden aan de vele vleermuizen die in het fort leven, de beschermde nachtzwaluw en de boommarter.
Belangrijk natuurknooppunt
Het Ertbrandbos is een belangrijk natuurknooppunt tussen de natuur- en bosgebieden van Stabroek, Kapellen, Brasschaat en het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. De aankoop is een bewuste keuze. "In onze regio zijn er nog heel wat grote natuur- en bosgebieden. Belangrijk voor het voortbestaan van bijzondere en kwetsbare planten en dieren. Een groot gevaar voor de biodiversiteit is dat deze terreinen geïsoleerd raken, waardoor lokale soorten uitsterven. Een netwerk van natuurgebieden is dus nodig om het voortbestaan van vele soorten te garanderen".
Het domein Ertbrand was als jachtgebied de voorbije 70 jaar ontoegankelijk voor het publiek. Dat blijft wellicht zo tot het voorjaar van 2018.
Aandacht voor vleermuizen, nachtzwaluwen en boommarters
Via de inrichting van het Fort van Ertbrand en een gericht bos- en natuurbeheer zal het domein Ertbrand het grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide als grootste natuurgebied in Vlaanderen verder versterken. Er wordt specifiek aandacht besteed aan volgende soorten:
- De vele vleermuizen: Veel vleermuizen, zoals de watervleermuis, de franjestaart, de Brandts- en de baardvleermuis, overwinteren in het fort. Ze houden van de combinatie van een goed winterverblijf en een aantrekkelijk jacht- en leefgebied in de zomer, onder de vorm van een bosrijk landschap. Als eigenaar willen we de kansen voor vleermuizen versterken. Een aangepast beheer zal leiden tot meer oudere bomen met holten waarin vleermuizen kunnen verblijven en een betere bosstructuur met veel meer insecten als voedsel.
- De nachtzwaluw: Het Ertbrandbos telt een groot aantal open plekken, die vandaag gebruikt nog worden als wildakkers. Natuurpunt Antwerpen Noord zal deze open plekken opnieuw natuurlijk inrichten en zo de planten- en insectenrijkdom herstellen. Hier zal een bijzondere, Europees beschermde soort van kunnen profiteren: de nachtzwaluw. Er is een belangrijke populatie aanwezig in de omliggende bosrijke gebieden en we zijn er van overtuigd dat de soort definitief zal terugkeren als broedvogel in het Ertbrandbos.
- De boommarter: De boommarter is aan een comeback bezig in onze contreien. Het dier is een liefhebber van gevarieerde bossen met veel ondergroei. Via cameravallen en de inventarisatie van verkeersslachtoffers zijn we tot de vaststelling gekomen dat het Grenspark één van de belangrijkste kerngebieden is voor de boommarter in de provincie Antwerpen. De boommarter wordt één van onze doelsoorten bij het opstellen van het beheerplan voor het Ertbrandbos.
Geschiedenis van het project
- Het zaadje voor deze aankoop werd reeds geplant in 1998. Toen werd een eerste keer onderhandeld met de eigenaars van het fort om dit in huur te nemen om het te beheren als vleermuizenreservaat. Natuurpunt kreeg toen éénmalig de toestemming voor een beperkte vleermuizeninventarisatie tijdens de winter 1998-1999. Met 256 overwinterende vleermuizen op de teller zag dit fort er veelbelovend uit.
- In de periode 2006-2011 werd Natuurpunt, samen met het ANB, gevraagd om het Europees project LIFE BatAction uit te voeren voor de bescherming van de vleermuizen. Een van de concrete acties was de aankoop van een fort en inrichting als vleermuizenreservaat. Er vonden opnieuw onderhandelingen plaats met de eigenaars van het fort. De vraagprijs was echter te hoog.
- In december 2015 werd Natuurpunt Antwerpen Noord, geheel onverwacht, gecontacteerd met de vraag of er nog interesse was in de aankoop van het fort en het bos van Ertbrand. Op 25 oktober 2016 werd de wederzijdse aan- en verkoopbelofte ondertekend.
Steun de aankoop
Aankopen van natuurgebieden is investeren in een duurzame toekomst en in leefbare woonomgeving voor de volgende generaties. Voor de aankoop van natuurgebieden ontvangt Natuurpunt een subsidie van de Vlaamse overheid. Voor de aankoop van Ertbrand ontvangen we 54% van de aankoopprijs als Vlaamse subsidie. Dat betekent dat Natuurpunt Antwerpen Noord nog een hele som bij elkaar moeten brengen. De steun van iedereen die onze natuur een warm hart toedraagt is meer dan welkom.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week