Natuurpunt Erpe-Mere werkt mee aan de broedvogelatlas
De broedvogelatlas is een burger-wetenschapsproject, dat grotendeels uitgevoerd wordt door vrijwilligers. Het heeft als doel het in kaart brengen van welke vogels waar broeden. Ook worden de overwinterende vogels geïnventariseerd. Natuurpunt-vrijwilligers Peter D’Hondt en Raf Smet engageren zich om dit voor Erpe-Mere te doen. Ze vormen een complementair duo: Peter heeft heel wat ervaring in het identificeren van vogels op gehoor en op zicht. Raf is administratief sterk, en dat zal nodig zijn!
Onderzoek volgens een vaste methodiek
Om een wetenschappelijk correcte telling uit te voeren moet er nauwkeurig en volgens een vaste methode gewerkt worden. Vlaanderen wordt opgedeeld in atlasblokken van 5 op 5 km. Zo heeft Raf het blok waar een groot deel van Erpe-Mere in ligt “geclaimd”. Een atlasblok is op zich nog eens opgedeeld in 25 hokken van 1 op 1 km. Acht van deze kilometerhokken vormen het “gouden grid”.
Peter en Raf gaan in het atlasblok drie soorten tellingen uitvoeren: in elk hok van het gouden grid gaan ze 55 minuten rondlopen en alle vogels registreren. Ze doen dat vroeg in de ochtend, dan zijn de vogels het meest actief. Verder gaan ze in het midden van het hok een punttelling uitvoeren. Daarnaast gaan ze ook aanvullende tellingen uitvoeren in alle mogelijke habitats in het atlasblok. De tellingen in het gouden grid worden twee keer uitgevoerd. Eén keer aan het begin van de lente en een tweede keer later in het broedseizoen. Ook in de winter zullen tellingen uitgevoerd worden.
Algemene vogels worden aangekruist, minder algemene vogels worden geteld en zeldzame soorten worden zelfs ingetekend op een kaart! Verder worden er per soort broedcodes toegekend. Hoe hoger de code, hoe meer waarschijnlijk het is dat het om een broedgeval gaat. Code 1 is “Volwassen individu in broedbiotoop in broedseizoen”. Code 16 is “nest met jongen”.
Door op deze manier te werk te gaan zijn de telresultaten te vergelijken op Vlaams en zelfs Europees niveau!
Help mee!
Ook jij kan meehelpen aan de broedvogelatlas! Door losse waarnemingen in te voeren in www.waarnemingen.be. Die kunnen gebruikt worden op voorwaarde dat ze voorzien zijn van een nauwkeurige plaatsaanduiding en dat ze een activiteit vermelden die overeenkomt met een broedcode.
Hieronder het lijstje met de activiteiten die bruikbaar zijn, wanneer je je waarneming ingeeft:
- Adult in broedbiotoop
- Baltsend / zingend
- Paar in broedbiotoop
- <wordt niet gebruikt>
- Baltsend paar (ook paring)
- Nestindicerend gedrag
- Alarmerend
- Vogel met broedvlek
- Nestbouw
- Afleidingsgedrag.
- Recent gebruikt nest
- Pas uitgevlogen/donsjongen
- Bezet nest
- Transport voedsel of ontlasting
- Bezet nest met eieren
- Bezet nest met jongen
Meer info over de broedvogelatlas: https://www.vogelatlas.be/
Terug naar de pagina van Natuurpunt Erpe-Mere >
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week