Natuurpunt organiseert tiende tuinvlindertelling op 6 & 7 augustus

Tijdens het uitgeregende voorjaar merkten experts opvallend minder vlinders op, maar na de warme en zonnige julimaand lijken de meeste soorten zich te herstellen via een goede tweede generatie. Momenteel worden zelfs opvallend hoge aantallen dagpauwogen en atalanta’s gemeld. Dit weekend organiseert Natuurpunt voor de tiende keer het Grote Vlinderweekend. De natuurvereniging roept iedereen dan op om mee vlinders te tellen in de tuin en resultaten door te geven via www.vlinderweekend.be.
Met de jaarlijkse telling wil Natuurpunt de toestand van onze vlinders op de voet volgen. Dat is belangrijk, want vlinders zijn uitstekende graadmeters voor de kwaliteit van onze natuur en ons milieu. Heel wat soorten doen het slecht door het verdwijnen van wilde natuur en een beperkt nectaraanbod in het landschap. De afgelopen tien jaar zagen we ook enkele soorten oprukken naar het Noorden als gevolg van de klimaatverandering, zoals het kaasjeskruiddikkopje.
Ook in Nederland wordt dit weekend meegeteld. ”Wie meetelt in z’n tuin, werkt meteen mee aan het grootste en meest volledige vlinderonderzoek van de lage landen. Door duizenden burgers te betrekken bij dit citizen science-project kunnen we veel meer gegevens verzamelen dan mogelijk zou zijn met louter professionele biologen”, zegt vlinderexpert van Natuurpunt Wouter Vanreusel.
Tegelijk wil Natuurpunt met de actie een grote groep mensen in contact brengen met de natuur vlak bij hun huis en hen aanmoedigen om iets te doen voor vlinders in hun tuin (door een gevarieerde tuin aan te leggen met bloemen of door geen pesticiden te gebruiken). Tijdens de tuinvlindertelling worden ook kenmerken van de tuin opgevraagd. Hieruit blijkt jaar na jaar dat de ligging van de tuin, maar zeker ook de inrichting van de tuin bepaalt hoeveel soorten er voorkomen.
Deelnemen
Deelnemen aan de vlindertelling is eenvoudig. Loop een rondje door de tuin en noteer alle vlinders. Dit kost maximaal 30 minuten. Kies daarvoor een zonnig moment, want dan fladderen de vlinders het liefst rond. Kijk hoeveel vlinders van een bepaalde soort je tegelijkertijd ziet en noteer het grootste aantal. Je kan je rondje nog eens herhalen, maar dan mag je de aantallen niet zomaar bij elkaar optellen, dat zou dubbeltellingen opleveren. Noteer enkel het grootste aantal dat je tegelijkertijd zag. Zie je bijvoorbeeld om 10u00 drie atalanta’s en om 10u25 vier exemplaren? Geef dan vier atalanta’s door in je telling.
Tot maandagmiddag kunnen deelnemers hun telling doogeven via www.vlinderweekend.be. Je hoeft geen grote vlinderexpert te zijn om mee te tellen. Tips om vlinders te herkennen vind je op de website van Natuurpunt.
Vorig jaar
Vorig jaar werden tijdens de telling 135.741 vlinders geteld. In totaal telden 12.087 gezinnen mee, een record. De atalanta was de meest getelde vlinder, gevolgd door het klein koolwitje en de dagpauwoog.
Verwachting dit jaar
De weersomstandigheden van het afgelopen jaar waren erg ongewoon: eerst was er een zachte winter, dan volgde een uitzonderlijk nat en relatief koud voorjaar. Sinds begin juli beleven we een behoorlijk warme periode met veel zon.
“Voor veel soorten leek het voorjaar niet goed te zijn. Maar de soorten die zomergeneraties hebben, lijken zich te herstellen, zoals de atalanta of de dagpauwoog. Veel waardplanten (plantensoorten waarvan de rupsen afhankelijk zijn voor hun voedsel) zijn sterk gegroeid door de vele regen en de warme temperaturen. Hierdoor konden de rupsen zich dit jaar goed ontwikkelen. Sommige soorten als het landkaartje vliegen hierdoor mogelijk zelfs een echt topjaar tegemoet. Tot slot heeft de langdurige regenperiode de activiteit van soorten als het bruin en oranje zandoogje wat verlaat ten opzichte van andere jaren", meldt Wouter Vanreusel van Natuurpunt.
Resultaten
De top 3 van de meest getelde vlindersoorten wordt zondagavond om 18h bekendgemaakt. Een meer gedetailleerde analyse en een analyse per regio wordt maandag om 12.00 bekendgemaakt.
Meer info: www.vlinderweekend.be
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week