Natuurpunt Rupelstreek en het Geopark Schelde Delta

Natuurpunt Rupelstreek en het Geopark Schelde Delta
Samen met 59 andere partners ondertekende Natuurpunt Rupelstreek op donderdag 28 november in het provinciehuis in Antwerpen de intentieverklaring voor de oprichting van het grensoverschrijdend Geopark Schelde Delta. Met deze ondertekening werd een belangrijke stap gezet voor het vormgeven van het Geopark en de kandidaatstelling bij UNESCO. Initiatiefnemers zijn de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant, Zeeland en EGTS Linieland van Waas en Hulst.
Wereldwijd zijn er slechts 147 Geoparken in 41 landen. Op dit moment hebben Nederland en België er beiden één: Geopark De Hondsrug in de provincie Drenthe en Geopark Famenne-Ardenne in de provincie Luxemburg.
De status van UNESCO Global Geopark is een keurmerk voor de bijzondere geologische en landschappelijke waarden van het gebied. De begrenzing van het gebied moet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het kwaliteitskeurmerk brengt geen extra restricties maar juist wel extra status met zich mee.
De Schelde Delta wordt er internationaal mee op de kaart gezet. Bovendien benadrukt het de geologische en landschappelijke kwaliteiten van het gebied waarin ook de mens nadrukkelijk een rol speelt en heeft gespeeld. De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta is immers uniek in haar soort. Nergens ter wereld is er een deltagebied waar de wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie, de strijd tussen mens en water zo aanwezig is. De geologische ontstaansgeschiedenis in relatie tot de rijke cultuurhistorie en natuur maken dat het gebied van de Schelde Delta alles in zich heeft om een UNESCO Global Geopark te worden. Het gebied beslaat 4 provincies, 61 gemeenten en heeft 1.5 miljoen inwoners.
Het verhaal van de Vlaams-Nederlandse delta legt 50 miljoen jaar geologische evolutie bloot. Het zijn verhalen van een gebied dat is ontstaan door de wisselwerking tussen land, zee en de rivier de Schelde, van ijstijden en schommelingen in de zeespiegel en uiteindelijk van de mens die het natuurlijke landschap in de laatste paar duizend jaar omvormde tot een cultuurlandschap. Het verhaal van de Schelde als estuarium en rivier loopt als een blauwe draad door dit gebied. Een verhaal dat overal in het gebied terug te vinden en te beleven is. Het Geopark gebied is dus al vele duizenden jaren lang een Climate Living Lab waarin de mens voortdurend experimenteert om zich aan te passen aan het klimaat en de omstandigheden en er te kunnen overleven.
De verhalen die Natuurpunt Rupelstreek wil vertellen in het kader van het Geopark Schelde Delta zijn:
v De metamorfose van de Rupel, van een open riool naar een natuurmonument.
v Oude kleiputten, nieuwe natuur, onder meer in de Kleiputten Terhagen.
v Natuur.huis de Paardenstal, deze laatste en goed bewaarde paardenstal wordt toegangspoort naar Walenhoek
v Wandelgids Ontdek de natuur, editie 2020. Vogels kijken en natuur beleven tijdens 20 excursies langs de Schelde, Rupel, Nete, Dijle en Zenne.
v De narwal van Wintam, met het verhaal van de vondst van het kadaver van een narwal in april 2016, de terugkeer van de vissen en zeezoogdieren naar de Schelde en de Rupel en 2013, het jaar van de bruinvis.
Samen met de partners wordt toegewerkt naar de opmaak van een Bidbook, dat eind 2021 wordt aangeboden aan UNESCO. Na een evaluatiebezoek zal UNESCO naar verwachting in het voorjaar van 2023 uitspraak doen over de erkenning.
Voor meer informatie: https://www.scheldedelta.eu/nieuws/
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week