Natuurpunt verdeeld tevreden met beslissing Vlaamse regering over Instandhoudingsdoelstellingen Europees natuurbeleid
Mechelen, 19 juli 2013 - Vandaag heeft de Vlaamse regering de instandhoudingsdoelstellingen voor 36 NATURA 2000 gebieden voor een tweede keer principieel goedgekeurd. Deze doelstellingen geven aan waar en hoe Vlaanderen invulling zal geven aan haar Europese natuurverplichtingen (Natura 2000). Het Natura 2000-beleid is, zowel in het Europese beleid (biodiversiteitsstrategie 2020) als in het Vlaamse (ViA Pact, Regeerakkoord), een belangrijke hoeksteen van het natuurbeleid. De beslissing moet nog wel bekrachtigd worden door de Raad van State.
Natuurpunt is blij dat de beslissing eindelijk is genomen, omdat op deze manier het uitvoeringstraject kan opstarten. Niettemin is Natuurpunt van mening dat de doelen op een aantal punten niet conform de EU-regels zijn. Deze beslissing van de Vlaams regering zal dus snel moeten geëvalueerd worden, en waar nodig bijgestuurd. Zo werd het belangrijk akkoord over het natuurgebied Landschap De Liereman niet opgenomen in het besluit over de instandhoudingsdoelstellingen.
Duidelijkheid over uitvoering is cruciaal
De doelen zijn maar het startpunt. Nu komt het erop aan om ze te realiseren. De regering is er (nog) niet in geslaagd om daarvoor het proces vast te leggen, al zijn er wel een aantal uitgangspunten bekrachtigd, die bijzonder belangrijk zijn. Zo moet het uitvoeringsprogramma een decretale basis krijgen, zodat er een stabiele en transparante aanpak komt voor zowel het actieve beleid (meer en betere natuur) als het passieve beleid (minder milieudruk) en de financiering van beide inspanningen.
De afspraken uit het Pact 2020 zullen worden gehonoreerd. Er zal duidelijk gemaakt worden welke inspanningen andere beleidsdomeinen zullen leveren. In het landbouwbeleid (PDPO) bvb is afgesproken dat de beheerovereenkomsten sterk zullen gefocust worden op IHD’s, en dat het investeringsbeleid mee ingezet wordt om de milieudruk te reduceren. Ook het natuurbeleid wordt gericht op deze doelstellingen. Het aankoopbeleid wordt sterk gefocust op de doelstelling, al blijven er, zeker voor de verenigingen, ook kansen om daarbuiten ook natuur bij te creëren. De inrichting en beheer van natuurgebieden wordt waar mogelijk in lijn gebracht met deze doelstellingen.
Al deze punten, en nog een aantal andere, dienen nog verder uitgewerkt te worden tegen de definitieve goedkeuring. Voor Natuurpunt is het cruciaal dat er een geloofwaardig en sluitend (ook financieel) uitvoeringstraject wordt voorgelegd en opgestart. De grootste uitdaging voor de volgende regering wordt alvast om daar de nodige middelen voor te voorzien.
Akkoord Natuurpunt – Boerenbond
In de voorbereiding van deze beslissing werd, op uitdrukkelijke vraag van de Minister van Leefmilieu en Natuur, gezocht naar een consensus tussen Natuurpunt en Boerenbond over dit dossier. Die consensus werd ook gevonden. Naast bovenstaande uitgangspunten inzake ViA, uitvoeringsprogramma en PDPO, is vooral gediscussieerd over de focus van het aankoopbeleid in functie van IHD’s (75%) en de impact van het aankoopbeleid op de landbouw. Daarover is afgesproken om niet meer aan te kopen in herbevestigd agrarisch gebied. Er worden wel nog afspraken gemaakt over hoe we dan omgaan met percelen die in een goedgekeurde ruilverkaveling of landinrichting een natuurfunctie toegewezen krijgen.
Er is tenslotte ook een engagement om de aankopen niet te richten op gronden in actief landbouwgebruik en daarover verder overleg te organiseren, alsook over de initiatieven om te komen tot meer biodiversiteit in het landbouwgebied.
Natuurpunt hoopt alvast om door het overleg tot een beter wederzijds begrip te komen. Zowel landbouw als natuur hebben immers alle belang bij een (veer)krachtige open ruimte, waarin landbouw en natuur de nodige ontwikkelingskansen hebben.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week