Afbeelding
stikstofdoorbraak

Natuurpunt verheugd over doorbraak in stikstofdossier

23 feb 2022
Categorieën
Natuurbeleid


De Vlaamse regering heeft vandaag knopen doorgehakt in het stikstofdossier. Het dossier ligt al een hele tijd op de regeringstafel en is van onschatbaar belang om de natuurcrisis in Vlaanderen een halt toe te roepen. “Het is duidelijk dat minister Demir haar nek heeft uitgestoken om het beste voor natuur uit de brand te slepen.” reageert Bart Vangansbeke, voorzitter van Natuurpunt. “1,2 miljard euro is echt wel een historisch bedrag waarmee we eindelijk de stikstofstolp boven onze natuur kunnen aanpakken. Daarvoor zijn we de minister enorm dankbaar.” 

Stikstofvervuiling is de 'peetvader van alle vervuiling'. Dit omwille van haar wereldwijde effect op alle natuurlijke biotopen en de menselijke gezondheid. Ook onze Vlaamse natuur ziet keihard af van de stikstofstolp waarin ze gevangen zit. Zonder een krachtig antwoord op deze vervuiling kunnen onze bossen, graslanden, moerassen en waterleven nooit floreren. Via meerdere spraakmakende stikstof-arresten en de vele ‘Laat de natuur niet stikken’-borden in tal van natuurgebieden kwam het thema geregeld in de pers. Het stikstofbad loopt dan ook over. Er moest aan de kraan gedraaid worden.

Natuurpunt is opgetogen dat minister van natuur Zuhal Demir (N-VA) het probleem snel serieus nam, en besefte dat het 1 voor 12 was. Het is geen geheim dat het bereiken van een compromis met de andere ministers en sectoren erg moeizaam verliep. Maar het resultaat mag gezien worden. Er wordt terecht ingezet op hoge reductienormen voor mestverwerkers, varkens en kippenstallen. Daarnaast ook op meer natuurherstel, en op compensatie en begeleiding voor landbouwers die stoppen of een andere richting willen inslaan. Voor nieuwe vergunningsaanvragen en hervergunningen worden strenge normen gehanteerd die zekerheid verschaffen aan boer en natuur. Versoepelingen kunnen enkel op basis van objectieve verbetering van de toestand. 

Er blijven wel nog wat vragen onbeantwoord rond de vergunningen van onbepaalde duur of het verbod op bemesting dat best in alle groene bestemmingen zou gelden. Gelukkig wordt alvast een mestverbod ingesteld in de groene gebieden in VEN- en Natura 2000-gebieden. “We zien deze beslissing  als een belangrijke en erg positieve stap in de goede richting. Iedereen weet dat er nog veel werk aan de winkel is. Maar je kan niet alles in één akkoord oplossen”, concludeert Bart Vangansbeke. Natuurpunt hoopt ook dat dit akkoord ervoor zal zorgen dat de rust snel terugkeert in de vaak gespannen relaties tussen politieke partijen en middenveldorganisaties.