Natuurpunt verzet zich tegen verkaveling in groengebied Zellik

Oud-politicus Jef Valkeniers een vergunning aangevraagd voor de bouw van 16 woningen langs de Leon Gillardlaan en de Jan Tieboutstraat in Zellik. De percelen zijn nochtans ingekleurd als groenzone en maken deel uit van het toekomstige Kerremanspark. Natuurpunt Asse dient bezwaar in en voelt zich gesteund door de buurtbewoners die hun krachten bundelen in ‘Actie Comité Kerremans’.
Valkeniers vraagt de vergunning aan voor percelen in Zellik, afdeling 6 sectie C met nummers 56E en 59C tussen de Leon Gillardlaan en de Jan Tieboutstraat. Sinds de opmaak van het gewestplan in de jaren ’70 zijn deze percelen ingekleurd als landbouwgebied en kan er niet worden gebouwd. In 2012, bij de stedelijke afbakening van de Vlaamse Rand (GRUP VSGB), werden de landbouwpercelen zelfs groen ingekleurd. Samen met het Kerremansbos kon zo een 14 ha grote groene ruimte worden ingericht. Een mix van landbouw, park en natuur, met wandelpaden in het midden van een sterk verstedelijkte omgeving.
Die plannen worden uitgerold door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), maar worden gedwarsboomd door Jef Valkeniers, oud-politicus en eigenaar van twee percelen in het geplande park. Valkeniers verzette zich immers tegen het gewestplan en later tegen de afbakening van het stedelijke gebied. Hij beroept zich op een oude claim uit de jaren ’60, om toch te bouwen. Hoewel die claim al vijftig jaar geen steek meer houdt, ging de Vlaamse regering toch in op zijn verzoek, zodat enkel Valkeniers er nog zou kunnen bouwen. In 2012 trok Natuurpunt naar de Raad van State, maar die sprak zich nooit uit over de grond van de zaak. Sindsdien was het stil in dit dossier, tot Valkeniers nu op de proppen komt met zijn verkavelingsvoorstel.
“Als de burgemeester en het schepencollege deze omgevingsvergunning goedkeuren, verdwijnt er opnieuw groene open ruimte in een reeds sterk verstedelijkt gebied”, zegt Sil Willems van Natuurpunt Asse. “Het creëert een ongezien precedent, waarbij één eigenaar een uitzondering krijgt om te bouwen in een gebied dat daar niet voor bestemd is. De inplanting van de twee rijen huizen past ook helemaal niet bij een goed gebruik van de bestaande open ruimte. Nergens sluit ze aan bij bestaande bebouwing.”
“Het cadeau dat Valkeniers kreeg van de regering is onbegrijpelijk en botste in de media op veel weerstand”, gaat Sil Willems verder. “Een staaltje lobbywerk van een oud-politicus die zich anders graag voorstelt als de engelbewaarder van de open ruimte. In een artikel in Bruzz vorig jaar, liet Valkeniers nog volgende quote vallen: ‘… waar ik vooral heel erg trots op ben is dat ik de bescherming van de weide van boer Hoogsteyns in Ganshoren in gang heb gezet. Toen ik zag dat er grote bouwwerken bezig waren ernaast, wist ik dat ik moest voortmaken met de bescherming of die mooie natuur zou binnen de kortste keren volgebouwd worden.’ De weide in Ganshoren ligt in vogelvlucht op ongeveer 700 m van het perceel dat de familie Valkeniers nu wil laten bebouwen. We begrijpen niet hoe iemand dit durft zeggen en tegelijkertijd alles in het werk stelt om de plannen voor het Kerremanspark te dwarsbomen voor persoonlijk geldgewin.”
In Zellik, deelgemeente van Asse, staat de open ruimte onder enorme druk van de Brusselse verstedelijking. Uit cijfers van het Betonrapport van Natuurpunt (2018) blijkt dat de gemeente Asse de afgelopen 10 jaar een betonsnelheid kende van maar liefst 300 m²/dag, tegenover het Vlaams gemiddelde van 200 m²/dag.
De laatste jaren werd er daarom sterk ingezet op de versterking van de groene ruimte. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) leverde grote inspanningen met o.a. de inrichting van het ecologisch beheerd Kerremanspark en de ontharding van de Pontbeek. Natuurpunt beheert twee erkende natuurgebiedjes in het Kerremanspark: het wachtbekken in het Kerremansbos en Erik’s boomgaard. Samen met ’t Droogveld maken ze deel uit van het landinrichtingsproject Molenbeek en Maalbeek dat de groengebieden in Zellik beter met elkaar wil verbinden. Deze ecologische corridors bewijzen hun functie voor de natuur in dit sterk verstedelijkt gebied. De waarnemingen van natuurliefhebbers in het Kerremanspark bewijzen dit: vos, ringslang, ree, glimworm, zeldzame orchideeën, watervogels … Als je de natuur wat ruimte geeft dan benut ze die volop en keert biodiversiteit terug, ook in de drukke stadsrand.
Bebouwen en verharden is dus net het omgekeerde van wat deze regio nodig heeft, zeker in tijden van grote droogtes in Vlaanderen. Een betonstop is absoluut noodzakelijk in deze groen gekleurde zone. Enkele buurtbewoners zijn gestart met ‘Actie Comité Kerremans’ om net als Natuurpunt deze verkaveling tegen te houden. Natuurpunt wil dat dit perceel open ruimte blijft en vraagt daarom aan het gemeentebestuur om een negatief advies te geven voor de omgevingsvergunning.

Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week