Afbeelding
Samuel De Rycke

Natuurpunt werkt aan grensoverschrijdend actieplan voor wilde bijen en andere bestuivers

31 jan 2017
Categorieën
Natuurbericht

Wilde bijen en andere bestuivers zoals zweefvliegen en vlinders zijn de voorbije decennia sterk achteruitgegaan in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. En hoewel ze van enorm belang zijn voor onze voedselproductie en economie, ontbreekt een actieplan om die zorgwekkende trend een halt toe te roepen. Met het grensoverschrijdend Europees project ‘Sapoll’ wil Natuurpunt daar verandering in brengen, in samenwerking met de Universiteit van Mons, Gembloux Agro-Bio Tech, Natagora, EDEN62, Groupe Ornithologique et Naturaliste, Conservatoire d’espaces naturels Nord-Pas-de-Calais en het departement Pas-de-Calais.

Naast de opmaak van een actieplan met acties op maat voor burgers, ondernemers, terreinbeheerders, landbouwers en beleidsmakers, wil het project ook volop inzetten op sensibilisatie, het stimuleren van citizen science (om met burgerwetenschap de verspreiding van soorten in kaart te brengen) en een wetenschappelijke opvolging van de toestand van wilde bestuivers in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk.

Zo’n plan is hoognodig. Onze wilde bestuivers doen het namelijk zorgwekkend slecht. Volgens de IUCN zijn één op de 10 van de bijna 2000 wilde bijen bedreigd in Europa. Eén op vier hommels wordt met uitsterven bedreigd. In Nederland staan 56% van de bijensoorten op de Rode Lijst, wat betekent dat die soorten bedreigd zijn. Voor België bestaat zo’n lijst (nog) niet, maar wellicht is de situatie er even alarmerend. Van zweefvliegen is de verspreiding minder gekend, maar vermoed wordt dat ook daar veel soorten sterk achteruitgegaan zijn de afgelopen decennia. In Vlaanderen staan 66% van de dagvlinders op de Rode Lijst.

Nochtans staat er veel op het spel. De rol van bestuiving door insecten in de landbouwsector wordt geschat op 153 miljard euro per jaar. In Europa gaat het om 22 miljard euro per jaar, wat overeenkomt met 10% van de totale productiewaarde van de landbouw. 84% van de 264 landbouwgewassen in Europa zijn afhankelijk van bestuivers.

Met dit Sapoll-project slaan partners uit Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk de handen in elkaar. Het past zo helemaal in de strategie van Europe 2020, dat ons moet leiden naar een duurzaam Europa zonder grenzen. Dit project wordt gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. In Vlaanderen steunen ook de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Het project loopt voor vier jaar en heeft een budget van 2,4 miljoen euro.

Meer informatie op: www.sapoll.eu

   

Afbeelding
logosprojets_sapoll.png

       

Afbeelding
za.png