Gevaarlijk precedent
De beslissing die nu genomen is, is een bijzonder gevaarlijk precedent, omdat ze niet gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek, maar politiek of zelfs persoonlijk gemotiveerd is. De Bern Conventie is er gekomen om bedreigde dier- en plantensoorten te beschermen. Een verandering in de beschermingsstatus van soorten, zou moeten gebaseerd zijn op grondig wetenschappelijk onderzoek. Onder meer een brief van de Europese top experten inzake carnivorenonderzoek toont aan dat de beslissing indruist tegen de onderzoeksresultaten en de beslissing ‘foutief’ en ‘zorgwekkend’ is. Slechts 3 van de 9 Europese wolvenpopulaties zijn in goede gezondheid, de andere zijn nog steeds herstellende. Bovendien is al meermaals aangetoond dat jacht op wolven niet helpt om schade te voorkomen. Door verstoring van de sociale cohesie in een wolvenroedel kan het net voor meer schade zorgen. Legaal afschot leidt ook tot meer illegaal doden van wolven.
Fout signaal
Het verlagen van de beschermingsstatus en meer jacht toelaten is ook een erg fout signaal dat decennialange inspanningen om het vreedzaam samenleven tussen mensen en wolven mogelijk te maken hypothekeert en vertraagt. Het zaait twijfel en onduidelijkheid. Veehouders kunnen zich gaan afvragen of het nog wel nodig is om in te zetten op preventieve maatregelen als er ook afschot zou mogelijk zijn, terwijl het de enige weg is om conflicten te vermijden en samenleven mogelijk te maken.
Verandert niets in Vlaanderen
Vandaag werd beslist om de Conventie van Bern aan te passen. De volgende stap is om de bescherming van wolf in de Europese regelgeving (de Habitatrichtlijn) te verlagen. Daarna moet ook nog de Vlaamse regelgeving aangepast worden, als men ook in Vlaanderen een lagere beschermingsstatus wil doorvoeren. Vandaag is de wolf in Vlaanderen dus nog even strikt beschermd als gisteren, maar ook als de beschermingsstatus verlaagd wordt (naar ‘beschermd’), blijft de verplichting om een goede instandhouding te bereiken voor alle wolvenpopulaties. Wolven zullen dus aanwezig blijven in Vlaanderen.
Boodschap blijft: preventie, preventie, preventie
De boodschap blijft dus dat we in Vlaanderen moeten inzetten op wolfwerende omheiningen, want dat biedt effectieve oplossingen om schade te voorkomen. In Vlaanderen is er nog geen enkel schadegeval geweest in een goed functionerende wolfwerende omheining en er werden intussen meer dan 720 omheiningen aangepast.
Vlaanderen goed voorbeeld
De realisaties in Vlaanderen op vlak van wolvenbeleid wekken steeds meer belangstelling uit het buitenland. De schade door wolven is recent sterk gedaald, maar ook op langere termijn daalt het aantal schadegevallen per wolf. De integrale ondersteuning die veehouders in Vlaanderen krijgen met subsidies van de overheid en het gratis advies en uitvoering van de aanpassingswerken door het Wolf Fencing Team Belgium zijn daar niet vreemd aan. Meer dan 1200 veehouders kregen al hulp. Laat ons vooral die constructieve, oplossingsgerichte weg verderzetten en ook onze verantwoordelijkheid nemen om onze iconische wilde fauna een plaats in ons landschap en in de toekomst van onze kinderen te gunnen.
Tekst: Diemer Vercayie, beleidsmedewerker bij Natuurpunt
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief