Nieuw natuurdecreet is kans voor natuur in Vlaanderen, maar mist voorlopig nog budget en administratieve vereenvoudiging

14/7/2017 - De Vlaamse Regering heeft, op voordracht van minister Joke Schauvliege, de uitvoeringsbesluiten over het vernieuwde natuurdecreet in Vlaanderen definitief goedgekeurd. Tegelijk zijn ook de fiscale stimulansen voor natuurbeheerders vastgelegd. Na veel protest van gemeentes en natuurverenigingen werd de werkversie van deze besluiten eerder al grondig bijgestuurd. Natuurpunt is tevreden met die aanpassingen. Maar om het decreet effectief te laten leiden tot een inhaalbeweging voor natuur in Vlaanderen, zullen de budgetten moeten stijgen. Daarnaast vraagt Natuurpunt ook een extra inspanning om de administratieve last te beperken.
Sinds 2014 is er in Vlaanderen een nieuw natuurdecreet in de maak dat meer mensen warm moet maken om natuur te beheren. Vier uitvoeringsbesluiten bepalen concreet wie onder welke voorwaarden en tegen welke financiering aan natuurbeheer kan doen. Natuurpunt reageerde fel tegen de eerste voorstellen omdat ze onvoldoende garanties boden voor bestaande reservaten, kleine reservaten en natuur die niet Europees beschermd was, terwijl ze lokaal erg belangrijk is. De Vlaamse Regering stuurde de voorstellen daarop grondig bij.
Het hele pakket werd vrijdag finaal goedgekeurd door de regering na advies van de Raad van State. Een maand na de publicatie in het staatsblad (wordt verwacht eind augustus / begin september) worden de regels effectief van kracht.
Natuurpunt vraagt aandacht voor twee elementen in de praktische uitwerking.
De uitdagingen zijn erg groot: als de Vlaamse regering haar beleidsplannen wil realiseren, dan moet ze duizenden hectares extra natuur realiseren in Vlaanderen. Een bijkomende impuls in de vorm van bijkomende budgetten voor aankoop, beheer en inrichting van natuurgebieden is dan ook noodzakelijk. Het nieuw decreet is het ideale moment om deze versterking van het natuurbeleid door te voeren.
Ook de praktische uitrol staat nog niet op punt. De overheid zal een extra inspanning moeten doen om de overgang vlot te doen verlopen en alle formulieren, fiches, procedures en afspraken op tijd klaar te hebben. Men wil ook van de nieuwe regels gebruik maken om het hele proces te digitaliseren. Dat is goed, maar momenteel staat dat nog niet op punt. Natuurpunt vraagt om de bijkomende administratieve last zoveel mogelijk te beperken, zodat de energie vooral kan gaan naar het beschermen en beheren van kwetsbare natuur in Vlaanderen.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week