Nieuwe Europese Commissie start beloftevol

De nieuwe Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen heeft het slim moeten spelen in het zoeken naar evenwichten tussen de Europese fracties, en in het beantwoorden van zowel de klimaatjongeren als de populistische en nationalistische stroming in Europa. Het resultaat is zowel een ambitieuze Green Deal als een eurocommissaris voor “het behouden van de Europese identiteit”. Voor iedereen wat wils dus.
Op vlak van duurzaamheid mogen we niet klagen: naleven VN-ontwikkelingsdoelen, klimaatneutraliteit tegen 2050, uitvoering Parijs-akkoord, Biodiversiteitsstrategie 2030, uitrollen fork to farm-strategie, aanpak overbevissing, enz. Klinkt alvast mooi, op papier.
Milieubeweging voorzichtig positief
De milieubeweging geeft deze nieuwe ploeg dan ook het voordeel van de twijfel. De vorige eurocommissaris voor Natuur Vella kreeg nl. nog de opdracht van Commissievoorzitter Juncker mee om de 2 belangrijkste natuurrichtlijnen uit te hollen, wat aanleiding gaf tot een 2-jaarlange Nature alert-campagne van de hele milieubeweging. Qua toonzetting klinkt er nu alvast een heel ander geluid. De praktijk zal vooral moeten uitwijzen of de mooie woorden in daden omgezet worden. En of ze wel voldoende ambitieus zijn om de klimaat- en biodiversiteitscrisis effectief en op tijd op te lossen.
BirdLife is vooral blij met de aanstelling van de Nederlander Frans Timmermans (S&D) die als vice-eurocommissaris voor Klimaat de Green Deal mag uitvoeren. Op die manier is klimaat en duurzaamheid niet meer het kleine broertje in het grote verhaal. EEB wijst nog op het feit dat weinig eurocommissarissen ervaring hebben met de groene thema’s. En Greenpeace haalt aan dat de klimaatambities nog niet ver genoeg gaan om onder de 1,5 graden Celsius-doelstelling te blijven.
One in, one out-principe moet er nog uit
Wat zeker niet goed is, is het one in one out principe. Zowel Birdlife als EEB vragen aan de Commissievoorzitter om dit uit haar beleid te schrappen. Het doel van dit principe is om bij elke nieuwe wetgeving een oude wetgeving te schrappen om een overvloed aan regels te vermijden (cutting red tape). Als het over de bescherming van onze planeet gaat, kunnen we echter deze aanpak niet aanvaarden. De milieubewegingen roepen het Europees Parlement op om dit principe alsnog te doen schrappen.
Didier Reynders
Natuurpunt wenst Didier Reynders (MR) veel succes met zijn nieuwe job als Belgische eurocommissaris voor justitie. We hopen alvast dat hij de duurzaamheidsprincipes mee hoog in het vaandel zal dragen en er mee over zal waken dat ook de natuurwetten worden nageleefd. Het toezien op inbreuken op de Europese wetgeving behoort dan ook tot zijn takenpakket.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week