Nieuwe partner van Natuurpunt, zet volop in op duurzaam ondernemen

Dirk Salens (56) is CEO van Igepa Belux in Aalter, een groothandel die zich tot voor kort voornamelijk richtte op papier. Maar die industrie staat onder druk door de aanhoudende digitalisering. Bovendien verwacht de consument een duurzaam aanbod. Het ecologisch bewustzijn was al aanwezig in het bedrijf, maar dit jaar gaan ze nog een flinke stap verder. Wij vroegen Dirk tekst en uitleg.
Welke producten bieden jullie allemaal aan?
“We zitten al veertig jaar in de sector. Oorspronkelijk deden we enkel papier. Zo zijn we groot geworden. Nu hebben we een marktaandeel van 40% in papier, maar sinds vijftien jaar begint het volume van papier te dalen. We zijn dus al sinds vele jaren aan het diversifiëren om die evolutie voor te zijn. Verpakkingsmaterialen, schoonmaakmateriaal en grootformaatprinting zoals billboards doen we ook. Nu doen we ongeveer de helft papier, maar die verhouding zal wellicht evolueren naar 40/60.”
Papier lijkt niet meteen het meest duurzame product.
“Daar ben ik het niet mee eens. Papier is puur natuur. Ongeveer de helft van de vezels die gebruikt worden om papier te maken zijn gerecycleerde vezels. In de papierindustrie werken we al heel circulair want er wordt zeer veel oud papier opgehaald. 72% van het totaal volume papier wordt gerecycleerd. Dat verdwijnt in de productie van nieuw papier. Hoe meer recyclage, hoe meer productie van evenwichtig gemaakt papier. Dat is circulair, vind ik.
Op welke manier doet Igepa aan ecologische bedrijfsvoering?
“Ik ben als mens enorm bekommerd over het milieu. Je moet als burger je verantwoordelijkheid nemen. En dat probeer ik hier door te trekken. We hebben het laatste jaar een swing gemaakt naar de duurzaamheid die we in de toekomst zeker voortzetten op verschillende niveaus. Zowel wat het eindproduct als wat de processen van het bedrijf betreft.”
En wat betekent dat concreet?
“We gaan dit jaar zonnepanelen plaatsen op ons dak. We kunnen er zo’n 2.500 leggen en daarmee zijn we zelfvoorzienend. Bovendien kunnen we nog wat extra gezinnen voorzien van elektriciteit.” Op vlak van logistiek doet Igepa alles in eigen beheer: “We hebben vijftig vrachtwagens. We rijden rond met de meest ecologische vrachtwagens, die vallen onder euronorm 6. We gaan dit jaar ook kijken om op termijn over te schakelen op gas in plaats van diesel. Onze vijftig vrachtwagens vervangen zal een belangrijke beweging zijn. Een heel belangrijk project is ook de aanvoer via de waterweg. We voeren op jaarbasis ongeveer tienduizend ton papier in vanuit Portugal. Nu gebeurt dat via de scheepvaart naar Noorderdijk in Nederland en dan komt alles per vrachtwagen naar hier. Dat zijn vijfhonderd vrachtwagens per jaar die we er nu proberen uit te krijgen. Dat doen we door dat papier van Portugal naar de haven van Antwerpen te brengen, op een binnenschip te zetten en dan twee keer per maand naar Aalter te varen."
"In november willen we een eerste test doen. Als dat lukt kunnen we telkens vijfhonderd vrachtwagens uitsparen. Bovendien willen we ook samenwerken met een ander bedrijf uit het industriepark. Het idee is dat wij de containers legen, en zij ze weer vullen. Zo vertrekt er nooit een lege boot.”
Doen jullie nog extra acties voor een beter milieu?
“Half november planten we een bos aan in het Ganzeveld in samenwerking met Natuurpunt. We planten 2.500 bomen op één hectare, en we financieren dat met veel plezier. Bossen zijn onontbeerlijk. We willen daarmee een statement maken als papierverdeler en koppelen het meteen aan een campagne over papier. We willen toch proberen duidelijk maken dat papier een recycleerbaar product is.”
Is het voor iedereen even haalbaar om ecologisch te ondernemen?
“Finaal is het de klant die beslist. Koop ik of niet? Het is soms het verhaal van de kip en het ei. Kan de overheid daar iets aan doen? Misschien. Als de bewustwording van onderaf groter wordt, moeten wij toch aanpassen. En de nieuwe generaties worden bewuster. Je kan wachten op een nieuwe wetgeving of je kan wachten op subsidies. Maar als iedereen wacht, kun je blijven wachten. Ik neem liever concreet initiatief om dingen te realiseren.”
Bron: tijdschrift ‘Natuur en landschap Meetjesland’ (herfst 2019),
Natuurpunt & Partners Meetjesland
tekst en beeld: Jesse De Meulenaere
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week