Afbeelding
Zuidelijke reuzenhoornaar
iNaturalist/Hei Wildlife

Nieuwe reuzenhoornaar in Europa, maar paniek is niet aan de orde

18 nov 2024
Categorieën
Natuurbericht

In Spanje is de zuidelijke reuzenhoornaar waargenomen, een soort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en Zuid-China. Een koningin is vermoedelijk meegelift met goederen geïmporteerd uit deze regio en zo geïntroduceerd in Europa. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen deze hoornaars groot worden, tot 4,5 cm lang. Ze jagen in groep en zijn in staat om op korte tijd volken van honingbijen, maar ook nesten van andere hoornaars en wespensoorten uit te moorden. Maar de kans is zeer klein dat deze soort zich echt kan vestigen in onze regio, paniek is niet aan de orde.

De vondsten van de zuidelijke reuzenhoornaar (Vespa soror) in Spanje, in de provincie Asturië, dateren uit 2022 en 2023, de vondsten zijn echter nu pas bekendgemaakt. Naast de Europese hoornaar en Oriëntaalse hoornaar (beide inheems) en de invasieve Aziatische hoornaar, telt Europa nu dus 4 hoornaarsoorten. Of de zuidelijke reuzenhoornaar een blijver is, valt nog af te wachten. In 2024 is de soort al niet meer waargenomen in Spanje, maar dat is geen garantie dat ze al verdwenen is.

De manier van hoe de soort in Europa is terechtgekomen, vermoedelijk via import van goederen, is vergelijkbaar met de introductie van de Aziatische hoornaar in Europa. Deze laatste heeft zich, sinds zijn introductie in 2004, bijna in heel West-Europa gevestigd en zet nu zijn verspreiding verder naar Centraal-Europa. Tot hiertoe lijkt het erop dat de zuidelijke reuzenhoornaar niet zo’n krachttoer aan het uithalen is, de verspreiding lijkt momenteel zeer beperkt te zijn. En de kans is zeer klein dat de soort zich ooit weet te vestigen in onze regio en grote delen van Europa.

En dit vooral omdat de zuidelijk reuzenhoornaar een echte warmteminnende soort is, die voornamelijk voorkomt in Zuid-China en de noordelijke regio’s van Thailand en Vietnam. Ze verkiest een subtropisch klimaat, in Europe beperkt tot de meest zuidelijke regio’s. Daarnaast komt ze bijna uitsluitend voor in bosgebieden. In Hongkong, waar de soort ook voorkomt, is ze bijna enkel te vinden in de parken en natuurgebieden en vermijdt ze bebouwde gebieden. Slechts een zeer klein deel van Europa heeft het geschikte klimaat en deze regio’s zijn ook minder bosrijk.

Ecologie

Nesten van deze hoornaar worden voornamelijk onder de grond gemaakt, slechts zelden in verlaten gebouwen en bovengrondse holtes. Vanaf eind maart ontwaakt de koningin uit winterslaap en start ze met het zoeken naar een geschikte nestplaats. Vanaf mei start de bouw van het nest en de eerste werksters verschijnen in juni. Deze soort maakt optimaal gebruik van het subtropische klimaat en nesten zijn actief tot begin januari. In de laatste maanden van deze cyclus worden mannetjes en nieuwe koninginnen geboren. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom deze soort in onze regio allicht zich nooit kan vestigen, in die periode is het hier veel te koud voor deze soort.

De zuidelijke reuzenhoornaar, waarvan de werksters tussen 26 en 35mm en de koninginnen tot 45mm groot kunnen worden, zijn gekend om hun territoriaal gedrag en het verdedigen van hun nesten. Vooral in de periode dat nieuwe koninginnen geboren worden, wordt alles en iedereen aangevallen wat te lang aanwezig is in een perimeter van 2-3 meter rond het nest.

Jaaggedrag

Hoornaars en sociale wespensoorten voederen proteïnerijk voedsel aan hun larven en jagen dus vooral op insecten of maken gebruik van aas. De zuidelijke reuzenhoornaar jaagt op vlinders, sprinkhanen en libellen, maar ook op bidsprinkhanen en zelfs kleine gekko’s. Deze soort is er vooral om gekend om in groep te jagen en kan op korte termijn volken van honingbijen, maar ook nesten van sociale wespen of hoornaars decimeren. Zelfs de bij ons gevreesde Aziatische hoornaar staat op het menu van deze soort. 

Wanneer deze hoornaars besluiten om in de aanval te gaan, valt er weinig tegen te beginnen. De Aziatische honingbij (Apis cerana), hanteert echter wel verschillende inventieve verdedigingen tegen deze hoornaars. Er is waargenomen dat ze hun kolonies fysiek afschermen door synchroon met hun lichaam te schudden, te sissen of door indringers in een bal te wikkelen totdat ze oververhit raken. Een recente toevoeging aan hun indrukwekkende lijst van verdedigingsmechanismen is het aanbrengen van uitwerpselen rond de ingang van het nest. Dit lijkt er voor te zorgen dat de hoornaars minder lang de kolonie aanvallen, waardoor de overlevingskansen van de kolonie groter waren. 

Afbeelding
Zuidelijke reuzenhoornaar met prooi

Dit soort verdediging wordt enkel toegepast door de Aziatische honingbij en heeft enkel effect op aanvallen van de zuidelijke reuzenhoornaar, die effectief tracht het nest binnen te dringen. Het aanbrengen van uitwerpselen heeft geen impact op aanvallen van de Aziatische hoornaar, die vooral honingbijen vangt die uit het nest vliegen en slechts zelden een kolonie zal trachten binnen te dringen. 

De zuidelijke reuzenhoornaar is een indrukwekkende soort, met een indrukwekkende levenswijze en jachttechniek. De introductie van deze soort in Europa is zorgwekkend, maar de kans is reëel dat de soort zich niet kan vestigen of zich maar in een beperkt gebied kan verspreiden. Een horrorscenario, zoals bij de Aziatische hoornaar, lijkt momenteel nog niet aan de orde.

Tekst: Maarten Wielandts (Natuurpunt Studie)

Afbeelding
Zuidelijke reuzenhoornaar in de aanval