Leuven heeft haar subsidiereglement aangepast, meer in lijn met natuurgebaseerde klimaataanpassingen (zoals waterinfiltratie). We weten dat de privétuinen voor Leuven stad en deelgemeenten tussen de 10% en 40% van de “groene” oppervlakte uitmaken, zo’n 9,4% van de totale oppervlakte. Een groot potentieel dus om de regio biodiverser en klimaatbestendig te maken! Naast de reeds bestaande subsidies voor regenopvang in watertonnen en regenwaterputten, zijn er nu ook subsidies voor vergroenen en ontharden.
Ingrepen die vergroenen en ontharden dragen bij tot het milderen van de klimaateffecten rond je huis. Bovendien kunnen ze, indien je de juiste planten kiest, ook bijdragen tot meer biodiversiteit en dus tot meer kleur en leven in je wijk.
Een geveltuintje aanleggen is zeker te overwegen in smalle straten zonder voortuinen. Je kan zelfs met je overbuur overeenkomen om een groene slinger te laten groeien over de straat. De Stad maakte een infofolder met een overzicht van mogelijke geveltuinen en op deze website staan allerlei voorbeelden.
Een groendak biedt trouwens ook verschillende voordelen. Het werkt een spons die de afvoer van zware regenbuien sterk vermindert. Door een aangepaste beplanting heb je er geen werk aan en groeien er toch bloemen op die onze bestuivers aantrekken. Een begroeid plat of schuin dak zorgt er ook voor dat er geen zwarte roofing opwarmt en in de kamers straalt bij hete zomers. Je kan ook kiezen voor een retentiedak waarvan de primaire functie het vasthouden of bergen van regenwater is, maar een combinatie met een groendak is mogelijk.
De Stad heeft maximaal 350 euro veil voor wie meer dan 5m2 voortuin onthardt en beplant met kruiden, vaste planten en struiken. Als je er een boom in plant, kan je bovendien een extra subsidie aanvragen. Vanuit biodiversiteitsoogpunt kies je best een inheemse boom die bloeit en bessen of vruchten geeft en zo volwassen insecten en vogels voedsel biedt. Dit document kan je helpen kiezen.
Ook bovengrondse (wadi) en ondergrondse infiltratievoorzieningen worden eveneens gepromoot. Deze worden best gevoed door een afgekoppelde regenpijp. Een wadi houdt hemelwater langer vast en biedt een vochtigere plek waar planten kunnen gedijen — die zonder wadi geen kans zouden krijgen — en zo de biodiversiteit bevorderen. Voor de delen waar je toch nog verharding wilt (her)aanleggen, kies je best voor waterdoorlatende verharding.
Opgepast: voor regentonnen op de stoep moet je een toelating vragen. De stad overweegt wel om opgeleide vrijwilligers of ploegen van bijvoorbeeld Wonen en Werken vzw ter beschikking te stellen voor een correcte plaatsing van regentonnen. Een goede stabiele sokkel en een correcte afkoppeling aan de regenpijp zijn immers onontbeerlijk.
Facturen tot twee jaar terug worden aanvaard mits foto’s de effectieve verandering aantonen. Het volledige nieuwe reglement kan je hier lezen.
Heb je moeite met kiezen, laat dan gratis een tuinrangerlangskomen!
Geveltuinen (foto: https://leuven.be/geveltuin)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief