Afbeelding
Aangereden bunzing
Wim Declercq

Nog te veel dieren belanden onder Brusselse wielen

18 apr 2017
Categorieën
Natuurbericht


In 2016 werden in het Brussels gewest 61 dierlijke verkeersslachtoffers gemeld. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want Brussel is rijk aan groene gebieden die doorsneden worden door een dicht netwerk van wegen. Zie je een verkeersslachtoffer? Meld het zeker: zo help je knelpunten in kaart te brengen en nóg meer aanrijdingen te voorkomen.

België heeft met gemiddeld 5 kilometer weg per vierkante kilometer het dichtste wegennet van Europa. Brussel heeft een nog dichter wegennet met gemiddeld 11.7 kilometer weg per vierkante kilometer. Nochtans is Brussel ook een erg groene hoofdstad. Het herbergt heel wat natuur en andere groene gebieden. Maar vaak worden die doorsneden door een dicht netwerk van wegen.

Die wegen maken heel wat slachtoffers onder de dieren. In 2016 werden in het Brussels gewest 61 verkeersslachtoffers gemeld. In werkelijkheid stierven veel meer dieren onder de wielen in Brussel, maar zij werden niet geregistreerd.

Daarom roept Natuurpunt, samen met de Waalse zusterorganisatie Natagora, op om verkeersslachtoffers te melden via www.zoogdierenatlasbrussel.be. De Zoogdierenatlas is een project dat in opdracht van Leefmilieu Brussel uitgevoerd wordt. Met jouw meldingen kunnen knelpunten in kaart worden gebracht en gericht maatregelen genomen worden om aanrijdingen te vermijden.

Door verkeersslachtoffers te melden, help je ook mee in kaart te brengen waar welke zoogdieren voorkomen in het Brussels gewest. En dat is precies de doelstelling van de Zoogdierenatlas. Zoogdieren leven een verborgen nachtelijk bestaan en zijn daardoor een stuk moeilijker te inventariseren dan bijvoorbeeld vogels. Verkeersslachtoffers registreren vormt daarom (jammer genoeg) een betrouwbare methode om te weten te komen waar welke zoogdieren voorkomen. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld te weten komen tot hoever in het centrum van de stad zoogdieren als steenmarter, bunzing, hermelijn, egel en mol doordringen.

Ook in de rest van ons land telt Natuurpunt verkeersslachtoffers, samen met heel wat vrijwilligers. De resultaten van die tellingen lees je hier.

Heb je een aangereden dier gezien? Meld het dan via www.zoogdierenatlasbrussel.be. Meer info vind je op diezelfde website.

Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt Studie
Foto: Wim Declercq