Officieel rapport bevestigt: Europese Vogel- en Habitatrichtlijn doorstaan de test, Commissie talmt met beslissing
Op vraag van WWF verscheen het officiële evaluatiedocument van de Vogel- en Habitatrichtlijn, de twee belangrijkste Europese natuurwetten. Eerder had de Commissie Juncker een procedure opgestart om de wetten aan een ‘fitness check’ te onderwerpen. Eindconclusie is dat de wetten de test doorstaan en dat ze sneller uitgevoerd moeten worden om de biodiversiteitsdoelen voor 2020 en 2050 te halen.
Onlangs werd het ontwerp van het rapport nog gelekt, net voordat eurocommissaris Timmermans door het Europees Parlement aan de tand werd gevoeld. Het blijft merkwaardig dat de Europese Commissie niet officieel communiceert over het rapport dat ze zelf bestelde, en dat ze een beslissing over het vervolg uitstelt.
Meer dan 100 natuurorganisaties over heel Europa verwachten snel een duidelijk antwoord op de vraag wat er nu met de natuurwetten gaat gebeuren en hoe de uitvoering versneld zal worden zodat we de biodiversiteitsdoelen tegen 2020 en 2050 alsnog kunnen halen.
Eerder spraken ook het Europees Parlement, 520.000 Europeanen, 2100 wetenschappers en de meerderheid van de lidstaten (waaronder ook België) zich uit voor het behoud van de deze richtlijnen.
Het belang van de wetten
De huidige Europese natuurwetgeving heeft ervoor gezorgd dat de achteruitgang van verschillende dier- en plantensoorten is afgeremd. De Europese natuurwetgeving is bij de beste in de wereld om dieren, planten en leefgebieden voor uitsterven te behoeden. Dankzij die wetten beschikt Europa over Natura 2000, het grootste netwerk van beschermde gebieden ter wereld.
Het Natura 2000-netwerk omvat bijna een vijfde van de Europese landoppervlakte en 4% van de Europese territoriale wateren.
Tot de verbeelding sprekende dieren als de wolf, de beer en de zeearend doen het sinds de invoering van deze richtlijnen opmerkelijk beter. De richtlijnen hebben ook mogelijk gemaakt dat economische ontwikkeling en natuurbescherming hand in hand gaan.
Meer info: www.natuurpunt.be/alert
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week