Onkruid bestaat niet: deze wilde planten brengen je gazon tot leven

Orchideeën, muizenoren en wilde wortels: onverwachte planten verschijnen opnieuw in de tuin. Vaak zijn het kleurrijke verschijningen die aantrekkelijk zijn voor heel wat insecten. Of zoals de uitspraak gaat: “Het verschil tussen een bloem en onkruid is een mening”.
De tuinmode begint stilaan te veranderen: het mag allemaal wat wilder en natuurlijker. En dat is een goede zaak, want tuinen kunnen een opmerkelijke natuurwaarde hebben.
gazon_met_muizenoor_-_annelies_jacobs.jpg

Muizenoor
Muizenoor is een leuke verschijning in droge, zonnige gazons die niet worden besproeid of bemest. Het is een minder bekend familielid van de paardenbloem. Zijn kleine blaadjes staan in een rozet laag tegen de grond. Die blaadjes hebben bovenaan lange witte haren en onderaan zijn ze grijswit en donzig, wat doet denken aan muizenoortjes. De bloemen van Muizenoor zijn typisch citroengeel. Ze kunnen een prachtig tapijt vormen dat oplicht in de zon. Voor tal van insecten zoals wilde bijen, zweefvliegen, ... is deze plant een een bron van voedsel.
brede_wespenorchis_in_de_tuin_-_eddie_maes.png

Brede wespenorchis
Binnenshuis sieren gekweekte orchideeën vaak de vensterbank. Minder bekend is dat in tuinen ook spontaan orchideeën kunnen verschijnen. De Brede wespenorchis is de meest verspreide wilde orchideeënsoort in ons land. Je kan ze in alle gemeenten in Vlaanderen vinden. Ze voelt zich prima thuis op licht beschaduwde plaatsen in tuinen, bloemperken of zelfs tussen stoepstenen. Vaak wordt ze niet herkend als orchidee en uitgetrokken nog voor ze in bloei komt. Wanneer de plant echter de kans krijgt om uit te groeien met zijn brede, parallelnervige blaadjes en groen, roze tot paarse bloemen, heb je een échte wilde orchidee in je tuin
gewone_brunel_marcel_bex.jpg

Gewone brunel
Zelfs in kortere grasperken kan je verschillende soorten wilde planten vinden. Gewone brunel is daarvan een mooi voorbeeld. Het is een plant die voorkomt in gazons die regelmatig worden betreed of gemaaid. Je herkent de plant aan zijn eironde blaadjes tussen het lage gras. Als het gazon niet té intensief wordt gemaaid, kan de brunel in bloei komen. Zijn bloemen zijn blauwpaars en hebben de vorm van een bijenkorfje. Ze worden vaak bestoven door bloembezoekende insecten.
Lang gras bespaart werk
Een strook of een plek waar het gras wat langer mag zijn, maakt je tuin meteen veel aantrekkelijker voor insecten. En het spaart flink wat werk. Je kan deze stukken best nog twee keer per jaar maaien: een eerste keer begin mei, en nog eens in het najaar, waarbij je het maaisel afvoert. Als je de zone niet meer maait of het maaisel laat liggen, dan krijg je een ruigte met onder andere brandnetels en Boerenwormkruid. Twee keer maaien per jaar en niet bemesten volstaat om een bloemenrijkdom te krijgen: zo heb je minder werk en meer plezier! Wilde planten met allerlei kleuren zoals Wilde peen, Duizendblad, Biggenkruid, Zachte ooievaarsbek, Vogelmuur, Gewone hoornbloem, Scherpe boterbloem, ereprijzen, Gewone rolklaver, Margrieten, Knoopkruid, of zelfs Rapunzelklokje kunnen zo spontaan voorkomen in je tuin. Sla bij het maaien telkens een deel over zodat er steeds lang gras is waar insecten zich in kunnen verschuilen. De rest van de tuin kan je zonder probleem kort maaien. Op een mooie zomerdag kan je dan genieten van een kleurenpalet aan bloemen, zingende sprinkhanen, sierlijke vlinders, … in een gezonde tuin die bruist van het leven.
Ga op speurtocht naar wilde planten in je tuin en de kans is groot dat je één van bovenstaande soorten aantreft. Via deze link vind je uitstekende plantengidsen die je op weg helpen, zowel voor de beginner als de gevorderde plantenspeurder. Hier zetten we de tips voor een waardevoller gazon nog eens allemaal op een rijtje.
Het verschil tussen een bloem en onkruid is een mening - W. Dyer
Tekst: Annelies Jacobs & Roosmarijn Steeman, Natuurpunt Studie
Foto’s: Kenny De Boeck, Annelies Jacobs, Eddie Maes, Marcel Bex
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week