Deze open brief verscheen ook in De Morgen (03/06/2023)
Op woensdag 7 juni gaat het proces tegen veertien Greenpeace-activisten van start. Deze rechtszaak is een aanval op onze democratische rechten. Het proces is volgens ons een grote stap achteruit voor het recht op protest en het recht op activisme.
Met de actie protesteerde Greenpeace tegen de uitbreiding van de gasindustrie. Een uitbreiding die ingaat tegen de klimaatdoelstellingen, die juist een uitstap uit fossiele brandstoffen vereisen. Greenpeace ging tijdens de actie actief in dialoog met de politie, alles verliep vreedzaam en er werd geen enkele schade toegebracht.
Daarom lijkt het proces vooral bedoeld om te intimideren, angst aan te jagen en de vrijheid van meningsuiting te beperken. Ook activisten van andere sociale bewegingen, zoals bijvoorbeeld vakbondsmensen, worden de laatste jaren meer en meer veroordeeld en strafrechtelijk vervolgd. Dit raakt de kern van ons maatschappelijk middenveld en het is daarom een zeer zorgwekkende evolutie.
Om die reden maken we ons overigens ook grote zorgen over het wetsvoorstel van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Dit voorstel zou, indien het wordt goedgekeurd, uiteindelijk kunnen leiden tot een beperking van de vrije meningsuiting en van het recht om te demonstreren, omdat mensen dan een gerechtelijk verbod kunnen krijgen om deel te nemen aan betogingen.
Deze rechtszaak tegen klimaatactivisten van Greenpeace wordt overigens aangespannen terwijl de gevolgen van klimaatverandering steeds zichtbaarder en dodelijker worden. Alleen al in de maand mei waren er hittegolven tot 43 graden in Spanje, Portugal en Marokko, bosbranden in Canada en Frankrijk, en overstromingen in Italië en Pakistan.
Het proces op woensdag 7 juni is niet enkel het proces van veertien vreedzame activisten die omwille van de noodtoestand van het klimaat in actie kwamen. Het is ook het proces van onze democratische rechten, van het recht om te protesteren.
125 ondertekenaars, onder wie: David Van Reybrouck, schrijver; Eric Corijn, hoogleraar VUB; Jeroen Olyslaegers, schrijver; Els Hertogen, algemeen directeur 11.11.11; Nic Balthazar, TV- en filmmaker; Jos Ramaekers, diensthoofd beleid Natuurpunt; Benjamin Clarisse, politiek directeur Bond Beter Leefmilieu; Jonas Geirnaert, TV-maker; Pieter Van Eecke, filmmaker; Dirk Voorhoof, Human Rights Centre, UGent; Eva Brems, Human Rights Centre, UGent; Isabelle Stengers, filosofe ULB; Nicolas Van Nuffel, voorzitter Klimaatcoalitie; Caroline Copers, algemeen secretaris ABVV; Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen; Luc Van Gorp, voorzitter Christelijke Mutualiteiten; Bert De Somviele, directeur BOS+; Thomas Goorden, auteur en milieuactivist; François Gemenne, professor Sciences Po Parijs; Alexis Deswaef, vice-president International Federation for Human Rights.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief