Opinie - Het Natuurrapport 2020: van verlies naar herstel?

Het tweejaarlijkse Natuurrapport 2020 van het Vlaamse Instituut voor Natuur en Bos (INBO) vertelde niets nieuws, maar kon toch inspireren. We halen geen enkel Europees natuurdoel, maar zagen gelukkig wel de milieudruk dalen. Echter, die daling stagneert. Terwijl net die laatste daling ingezet zou moeten worden om effectief te komen tot een omkering van de curve: van natuurverlies naar herstel.
Dieper mogen we niet zakken, de bodem is bereikt. Daarom zet de Europese biodiversiteitsstrategie 2030 terecht in op een juridisch afdwingbaar herstel. Terwijl de voorbije 2 biodiversiteitsstrategieën (van 2010 en 2020) nog de nadruk legden op het stoppen van het verlies. Als de veerkracht van onze natuur dreigt te breken, moeten de grote middelen ingezet worden.
Natuurpunt kan zich vinden in de conclusies en aanbevelingen die de wetenschappers van het INBO zeer bevattelijk hebben opgelijst. Niet toevallig komen die overeen met wat er ook op Europees niveau nagestreefd wordt met de Europese Green Deal. Ons intensieve landbouwmodel is aan herziening toe, de resterende open ruimte moeten we klimaatbewust invullen, en er is nood aan ‘transformative governance’, ofwel een gezamenlijke aanpak van alle ecologische crisissen in alle beleidssectoren.
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageerde vandaag alvast dat ze de 5 voor 12-boodschap goed begrepen had en onderschreef. Ze verwees ook naar haar eigen bossen-, water- en ruimtelijk beleid. Daarmee is deze natuurminister alvast ambitieus van start gegaan. Maar Natuurpunt kijkt ook uit naar het globaal Vlaams biodiversiteitsplan dat ze in de pers aankondigde, in lijn met het Europese plan.
Quote Jos Ramaekers, diensthoofd Beleid:
“We hopen dat het beleid eindelijk deze urgentie aangrijpt als een stimulans om natuur zwaarder te laten doorwegen in de typische discussies rond ruimte, landbouw of industrie. De bodem is bereikt. Vanaf nu moet de curve weer omhoog gaan.”
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week